Thursday , November 30 2023

Presedintele CEC, audiat la Comisia de buget-finante din Senat, pe tema creditului acordat Ioanei Basescu

ghetea

Preşedintele CEC Bank, Radu Gheţea, a venit, luni, la Comisia de buget-finanţe din Senat, unde este audiat în legătură cu activitatea managerială a instituţiei pe care o conduce, în urma unor subiecte de presă, printre care şi creditul de un million de euro luat de fiica preşedintelui Traian Băsescu.
Audierea preşedintelui CEC are loc cu uşile închise, urmare a deciziei luate în unanimitate de membrii comisiei prezenţi la şedinţă.
La şedinţa comisiei nu participă reprezentanţii PDL şi PPDD, informează Mediafax.
UPDATE. La începutul şedinţei, la care presa a avut acces, preşedintele Comisiei de buget-finanţe, Cosmin Nicula (PSD), a declarat că se doreşte ca, prin aceste audieri, să se clarifice conformitatea activităţii băncii şi regulile procedurale prevăzute în Statutul CEC, precum şi dacă au fost respectate reglementările de supraveghere şi confidenţialitate ale BNR, urmare a ultimelor evenimente de pe posturile de televiziune.
Nicula a menţionat că declaraţiile de presă pot fi făcute înaintea începerii audierilor şi după finalizarea acestora.
La rândul său, vicepreşedintele Comisiei de buget-finanţe, Iulian Dumitrescu, a declarat că la comisie au fost depuse, din data de 3 decembrie, un raport privind activitatea CEC Bank, de la preşedintele Radu Gheţea, precum şi o informare de la Banca Naţională a României, tot la solicitarea comisiei.
La audierile din Comisia de buget-finanţe se vor mai prezenta, luni, directorul Direcţiei de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, de la ora 11.30 şi ministrul de Finanţe, Daniel Chiţoiu, de la ora 13.30.
Preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Senat, Cosmin Nicula, a precizat vineri că documentele cerute de comisie de la CEC Bank au fost trimise şi urmează să fie analizate de senatori, începând de luni. Printre documente se află şi lista tuturor creditelor acordate în condiţii speciale, începând cu anul 2011.
Comisia de buget-finanţe a mai cerut să i se pună la dispoziţie normele bancare aprobate de BNR în baza cărora lucrează CEC Bank şi acordă credite.
În plus, s-a decis ca CEC să transmită comisiei o listă, începând cu anul 2011, cu creditele speciale acordate în afara politicii normale de creditare.
Comisia senatorială urmează să audieze, marţi, pe prim-vicepreşedintele CEC, Andrei Stamatian, precum şi membri ai Consiliului de Administraţie al CEC Bank.
Comisia a mai stabilit, cu unanimitate de voturi, ca în perioada 10-12 decembrie, dacă e necesar, să fie invitate la audieri şi alte persoane din cadrul CEC Bank, inclusiv directori de sucursale din ţară.
Cosmin Nicula a ţinut să precizeze vineri că ancheta făcută de Comisia de buget-finanţe nu vizează creditul luat de Ioana Băsescu pentru achiziţionarea terenului din Călăraşi: “Nu discutăm despre terenul Ioanei Băsescu, această comisie are rolul de a analiza activitatea managerială a CEC. Eu nu am în vedere analizarea creditelor date de către CEC persoanelor fizice sau juridice din România, pe mine mă interesează activitatea managerială a conducerii acestei instituţii”.
Despre faptul că înfiinţarea comisiei a avut legătură cu scandalul creditului luat de Ioana Băsescu de la CEC Bank, Cosmin Nicula a comentat: “Ne-am sesizat tocmai în urma ultimelor evenimente pe care le-am văzut pe televizor. Trebuie să ţinem cont de faptul că CEC este o bancă a statului român, cu capital integral românesc, şi mi se pare absolut normal ca ei să vină să dea nişte explicaţii unei comisii parlamentare”, a spus Nicula.
El a mai arătat că toate concluziile comisiei vor fi cuprinse într-un raport care va fi prezentat până pe data de 18 decembrie Biroului Permanent al Senatului.
Preşedintele comisiei a mai menţionat că în raport nu se vor face recomandări, acesta fiind atributul conducerii Senatului.
“Eu nu pot să fac recomandări, nu îmi permite Regulamentul Senatului. Decizia aceasta o ia Biroul Permanent al Senatului, urmare a raportului pe care eu o să îl depun. Senatul poate să decidă mai departe ce va face cu acest raport. Nu ştiu ce decizie vor lua colegii mei”, a spus Cosmin Nicula.
El a mai arătat că CEC Bank este subordonată, într-adevăr, Ministerului de Finanţe, dar “şi Ministerul de Finanţe face parte dintr-un Guvern care vine în faţa Parlamentului să dea, din când în când, nişte explicaţii”.
Întrebat despre impactul înfiinţării unei noi comisii de anchetă, de data aceasta a celor două Camere, care să ancheteze tot creditului luat de fiica preşedintelui Traian Băsescu, Cosmin Nicula a răspuns: “Nu mă deranjează, atât timp cât ştim cu toţii că acea comisie specială la nivelul Parlamentului are cu totul şi cu totul alt obiect de activitate”.
Fiica cea mare a preşedintelui Traian Băsescu, Ioana, a achiziţionat un teren în judeţul Călăraşi, cu un credit făcut la CEC.
Plenul Senatului a aprobat, la mijlocul lunii noiembrie, iniţierea unei anchete parlamentare privind activitatea CEC – Bank S.A de către Comisia pentru buget-finanţe.
Membrii Comisiei de buget din Senat, care anchetează activitatea managerială a CEC Bank, au decis, ulterior, să solicite băncii transmiterea, până în data de 9 decembrie, a listei tuturor creditelor acordate în condiţii speciale, începând cu anul 2011.

Vezi si

Lista medicamentelor, unele banale, care pot influența testul antidrog folosit de polițiștii rutieri

Mai multe tipuri de tratamente pot afecta capacitatea de a conduce masina și pot pozitiva …