Președintele Bulgariei, primit la Cotroceni. Ce spun cei doi șefi de stat despre relația cu Rusia

reportersite
28 iunie 2017, 13:21

radev-iohannisPreşedintele Bulgariei, Rumen Radev, a declarat, miercuri, la Palatul Cotroceni, într-o declaraţie de presă susținută alături de Klaus Iohannis, că ţara sa îşi doreşte un dialog „sincer şi deschis” cu Rusia, pentru a scădea tensiunile şi a evita „riscurile”. Preşedintele Iohannis a declarat la rândul său că nu există „probleme” în relaţia Bulgariei cu Rusia.

„România şi Bulgaria sunt membre NATO, suntem parteneri în cadrul mai multor exerciţii, care au drept scop creşterea securităţii din zona Mării Negre, cu sprijinul NATO. (…) Să fie deschise liniile de comunicare cu Rusia, ca să fie un dialog sincer şi deschis cu Rusia, care să scadă tensiunile şi a se evita posibilelele riscuri”, a afirmat preşedintele bulgar.

Iohannis a afirmat la rândul său că „nu este nicio problemă în relaţia noastră”, dacă ne raportăm la Rusia.

„Bulgaria are legături comerciale, este foarte clar şi suntem amândoi fermi în această privinţă, suntem împreună în UE şi NATO”, a spus preşedintele român. El a subliniat rolul defensiv al NATO, afirmând că există voci care „susţin eronat” în Rusia că există măsuri luate împotriva ţării.

„E bine să facem această delimitare, ne dăm seama că nu este absolut niciun fel de problemă în această relaţie şi sunt foarte mulţumit că împreună am reuşit azi să subliniem iar că suntem împreună şi avem obiective împreună şi în privinţa NATO şi UE”, a precizat el.

Întrebarea despre relația cu Rusia a fost pusă în condițiile în care în campania electorală de anul trecut actualul președinte bulgar era acuzat că ar fi prorus, iar Bulgaria este foarte dependentă de gazele rusești.

„Pentru noi, în Bulgaria, este important să realizăm diversificarea livrărilor și traseelor de energie, ceva foarte important, care va garanta o libertate mult mai mare în ceea ce privește luarea deciziilor, siguranță mai mare și, foarte important, prețuri mai mici. În ce privește siguranța din zona Mării Negre, cum am spus, România și Bulgaria sunt membre NATO. Noi suntem parteneri în cadrul mai multor exerciții, inițiative care au drept scop creșterea securității din zona Mării Negre, bineînțeles că cu sprijinul NATO. În ce privește toate pericolele din exterior, foarte important este, precum a spus și Secretarul General NATO, să fie deschise liniile de comunicare cu Rusia, ca să existe un dialog sincer și deschis cu Rusia, care să scadă tensiuni și pentru a se evita posibilele riscuri”, a răspuns președintele Rumen Radev.

Pe de altă parte, preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, a declarat, miercuri, la Palatul Cotroceni, că eforturile anticorupţie ale României s-au dovedit eficiente, la fel ca şi activitatea DNA, iar Bulgaria, deşi nu poate copia modele, se poate folosi de anumite principii din experienţa României. Șeful statului bulgar a primit asigurări de la preşedintele Klaus Iohannis că România poate sprijini Bulgaria.

„Modelul românesc şi-a dovedit eficienţa. Eu am citit şi în Bulgaria câţiva indicatori cantitativi în ceea ce priveşte condamnările, restituirea prejudiciilor. Cel mai important este că modelul românesc este unul reuşit, care a unit într-un singur organism cu atribuţii clare în ce priveşte corupţia la nivel înalt şi acest organism reuneşte specialişti şi procurori şi anchetatori, specialişti în domeniul IT, contabili, specialişti în domeniul bancar, astfel încât într-adevăr să se depisteze toate schemele de corupţie”, a afirmat preşedintele Bulgariei, răspunzând unei întrebări din partea presei de la Sofia.

El a afirmat însă că nu poate copia modelul românesc, având în vedere particularităţile celor două sisteme judiciare, dar pot fi preluate „principii” pentru a reduce nivelul corupţiei din Bulgaria.

Preşedintele bulgar a afirmat că „are sprijinul” lui Klaus Iohannis pentru schimburi de experienţă în domeniu.