Tuesday , October 4 2022

Președintele ANAF, pus sub acuzare pentru trafic de influență în dosarul deputatului Mădălin Voicu

diaconu-ANAF

Gelu Diaconu, președintele ANAF, audiat în calitate de suspect în dosarul deputaților Mădălin Voicu și Nicoale Popa, acuzați de fapte de corupție, a fost pus sub acuzare, fiind bănuit de săvârșirea infracțiunii de trafic de influență. La sediul DNA s-a prezentat astăzi și vicepreședintele ANAF, Mihai Gogancea Vătășoiu, care, de asemenea, a fost audiat de procurori în același caz.
Gelu Diaconu a fost pus sub acuzare de procurorii anticorupție pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, în dosarul în care sunt cercetați pentru fapte de corupție deputații Mădălin Voicu și Nicolae Popa, potrivit unor surse judiciare.
Președintele ANAF a declarat, la ieșirea din sediul DNA, că nu are nicio legătură cu persoanele incriminate în dosarul în care a fost audiat.
“În momentul în care dosarul va fi soluționat veți avea toate detaliile. Vă asigur însă că nu am nicio legătură cu persoanele incriminate în principal în dosar și chestiunea care este supusă clarificării, și voi oferi toate datele necesare, privește suspendarea prin circulară a deciziilor de impunere privind contribuțiile de asigurări de sănătate pentru alocațiile de copii și pentru persoanele care nu realizează venituri sau cu venituri modice”, a spus Diaconu.
Gelu Diaconu, președintele ANAF, a părăsit sediul DNA după ce a fost audiat mai mult de o oră.
Gelu Diaconu a fost citat de procurori în dosarul celor doi deputați, iar acesta s-a prezentat la sediul DNA pentru audieri, acolo unde a primit calitatea de suspect în acest caz, potrivit Realitatea TV.
Totodată, și vicepreședintele ANAF, Mihai Gogancea Vătășoiu, s-a prezentat astăzi în fața procurorilor anticorupție pentru a fi audiat în același dosar, având, de asemenea, calitatea de suspect.
DNA a emis un comunicat în care cere aviz de la Camera Deputaţilor pentru încuviinţarea urmăririi penale şi arestării lui Mădălin Voicu şi Nicolae Păun, pentru mai multe acuzaţii, într-un dosar privind spălarea de bani în două proiecte europene, desfăşurate de Partida Romilor, formaţiune condusă de Păun, preşedinte de onoare fiind Mădălin Voicu.
Procurorii notează că statul român a fost prejudiciat de cei doi, prin proiectele derulate, cu suma de 27 de milioane de lei .
Astfel, Voicu este acuzat de trafic de influență, fals în declarații, spălare a banilor, toate în formă continuată, în timp ce Păun este acuzat de săvârşirea a 7 infracţiuni, printre care: spălare de bani, deturnare de fonduri, cumpărare de influenţă sau schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene.
Totodată, un membru din familia lui Voicu a beneficiat de salariu virat de Partida Romilor, fără a presta vreo activitate. DNA precizează că Voicu a primit bani pentru interveni pe lângă demnitari şi funcţionari, astfel încât proiectele cu finanţare europeană să fie aprobate.
De asemenea, Nicolae Păun a făcut demersuri astfel încât ANAF să nu încaseze sumele aferente deciziilor de impunere emise către persoanele angajate în mod fictiv, în cadrul Partidei Romilor Pro Europa. Aceasta, în condițiile în care, persoanele (cetățenii de etnie romă care au fost incluși în mod fictiv în proiectele și acțiunile Asociației Partida Romilor „Pro Europa”) au primit decizii de plată din partea instituțiilor statului.
Totodată, după ce aflat de ancheta DNA, Păun a încercat să determine mai multe persoane, prin corupere, în mod direct, sau prin intermediari, să nu dea declarații sau sa dea declarații mincinoase cu privire la activitatea derulată în cadrul Asociației Partida Romilor Pro Europa, in contextul derulării celor două proiecte cu finanțare europeană menționate mai sus.
 

Vezi si

Cutremur cu magnitudinea 4 pe Richter produs luni seară în România

Un cutremur cu magnitudinea de 4 pe Richter s-a produs luni seară, 3 octombrie, în …