Sunday , March 3 2024

Președintele a promulgat Legea bugetului de stat pe 2022

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, marți, Legea bugetului de stat pe 2022, la scurt timp după ce judecătorii Curții Constituționale au respins sesizarea USR. De asemenea, șeful statului a promulgat Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022.

Proiectul de buget pentru anul 2022 a fost configurat pe o creştere economică de 4,6%, PIB de 1.317,3 miliarde lei.

De asemenea, deficitul bugetar cash se menţine în termenele agreate cu Comisia Europeană în procedura de deficit excesiv, respectiv 5,84% din PIB, a declarat, în urmă cu câteva zile ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

Ministrul Finanţelor a subliniat că veniturile la bugetul general consolidat în termeni cash sunt de 33,4% din PIB, faţă de anul 2021 când au fost programate venituri de 32,6% din PIB, iar cheltuielile sunt de 39,2% din PIB, comparativ cu 39,7% din PIB în 2021.

Bugetul pe anul următor aduce creșteri de pensii, alocații și, pe alocuri, de salarii. Însă nu va curge lapte și miere, a mai avertizat ministrul Finanțelor.

Asta pentru că, deși toate majorările sunt aprobate și se vor aplica de la 1 ianuarie, Guvernul știe încă de pe acum că nu va avea bani pentru toate cheltuielile, așa că pentru a le acoperi va trebui să se împrumute.

Pensia minimă va ajunge de la 800 de lei în prezent la 1.000 de lei. Punctul de pensie se majorează cu 10%, până la 1.586 de lei, iar alocațiile pentru copii vor ajunge la 243 de lei în cazul celor cu vârste între 2 și 18 ani. Pentru cei sub 2 ani, alocațiile vor fi 600 de lei.

Cheltuielile statului vor fi mai mari și cu salariile, întrucât cadrele medicale auxiliare, precum brancardierii și infirmierele, vor avea lefuri crescute cu câteva procente și același lucru se va întâmpla si în cazul cadrelor didactice. În rest, lefurile bugetarilor rămân înghețate.

Vezi si

A murit scriitorul Dinu Săraru

Scriitorul Dinu Săraru a murit sâmbătă, la vârsta de 92 de ani, a anunţat scriitorul …