Monday , November 28 2022

UPDATE: Ministerul Justitiei despre documentele privind extradarea lui Ghita: Au ajuns in Serbia pe 23 martie

ghita


UPDATE: Ministerul Justiției a precizat, marți, că, la data de 8 martie 2018, a înaintat prin fax Ministerului Justitiei din Serbia informații suplimentare privind cererea de extrădare a lui Sebastian Ghiță, iar documentele au fost primite pe 23 martie. De asemenea, instituția centrală din România a subliniat că, deși corespondența este transmisă între cele două ministere, ”documentele primite și transmise trebuie înaintate de către Ministerul Justiției din Serbia către instanța competenta pentru a decide asupra extrădării”. Precizările vin după ce presa sârbă a scris că documentele transmise autorităților din țara vecină în 9 martie nu au ajuns încă la Înalta Curte din Belgrad.
Stire initiala: Jurnaliştii sârbi scriu că documentele privind extrădarea lui Sebastian Ghiţă, trimise de Ministerul de Justiţie din România, nu au ajuns la Belgrad.
Ministrul Tudorel Toader a declarat ieri, la finalul întâlnirii cu omologul sârb, că toate actele solicitate de Înalta Curte de la Belgrad au fost trimise încă de pe 9 martie. Cotidianul DANAS titrează însă că aceste documente… s-au pierdut.
Jurnaliştii sârbi spun că s-au interesat de traseul acestor acte, iar răspunsul oficial primit de la Înalta Curte din Belgrad a fost că instituţia nu le-a primit.
Judecătorii instanţei supreme din Serbia trebuie să se pronunţe în privinţa cererii de extrădare a lui Ghiţă şi pentru asta au cerut date suplimentare în România.
Ce declara Tudorel Toader, ieri:
Aflat într-o vizită oficială la Belgrad, ministrul Tudorel Toader afirma că a trimis „lămuririle suplimentare”.
„Instanţa a cerut lămuriri suplimentare, le-am transmis, pe 9 martie au ajuns la dânşii. Judecătorii urmează ca, pe baza întregii documentaţii administrate, să se pronunţe cu privire la cererea de extrădare”, a susținut Tudorel Toader.
Întrebat cât de lungă va fi procedura până la o decizie privind extrădarea lui Sebastian Ghiţă, Toader a spus că la această întrebare pot răspunde numai judecătorii, nu ministrul Justiţiei.
Sebastian Ghiţă a plecat din ţară în noaptea de 19 spre 20 decembriei 2016 şi a fost prins la Belgrad în 14 aprilie 2017. Ghiţă avea permis de conducere şi buletin de Slovenia şi era împreună cu fratele său în momentul capturării.
Fostul deputat PSD a fost arestat de autorităţile sârbe timp de două luni pentru posesie de documente falsificate şi a fost eliberat pe cauţiune.
Sursa: Digi24, HotNews

Vezi si

Fostul senator PSD Niculae Bădălău, reținut de DNA. Este acuzat că ar fi intervenit pentru acordarea unor contracte publice firmelor pe care le controla

Fostul senator PSD Niculae Bădălău a fost reţinut duminică seara de DNA, pentru 24 de …