Wednesday , November 30 2022

PRESA INTERNAŢIONALĂ despre Iohannis: VICTORIA, o SURPRIZĂ

iohannis-presa

Revenire spectaculoasă pentru Klaus Iohannis în turul doi al alegerilor prezidenţiale din România. Victoria primarului din Sibiu a uimit presa străină care afişează titluri bombastice pentru articolele şi editorialele despre scrutinul de ieri. Jurnaliştii străini n-au putut trece cu vederea nici incidentele din diaspora, despre care s-a relatat pe larg în special în presa franceză şi cea italiană.
Premierul Victor Ponta şi-a recunoscut înfrângerea şi l-a felicitat pe Klaus Iohannis pentru victorie. Ponta a pierdut preşedinţia României, deşi în primul tur de scrutin obţinuse un avantaj comfortabil iar sondajele de opinie îl dădeau ca favorit. Jurnaliştii de la Reuters notează şi declaraţia lui Ponta care a dat asigurări că nu va demisiona din fruntea Guvernului.
Jurnaliştii de la Deutsche Welle au scris pe larg despre protestele organizate în Bucureşti, în semn de solidaritate cu românii din diaspora, nevoiţi să stea la cozi interminabile pentru a vota. Germanii amintesc şi de faptul că marele câştigător al scrutinului, Klaus Iohannis, a promis independenţa justiţiei.
Alegerile din România au fost reflectate şi de presa din Belgia.
Strada Gabrielle din Bruxelles a fost plină ochi de lume şi a fost închisă de poliţie, notează presa belgiană. Primarul din Uccle s-a declarat surprins să vadă atât de multă lume.
Postul britanic BBC dar şi publicaţii locale au scris pe larg despre votul românilor din Marea Britanie.
BBC aminteşte şi că România este cea mai coruptă ţară din UE. Un ziar din Portsmouth a preluat declaraţia unui localnic, uimit că atât de mulţi români au ieşit la vot. ,,Cu siguranţă iau politica ţării lor foarte în serios, chiar dacă locuiesc la 2000 de mile depărtare”, a spus britanicul.
Larga prezenţă la vot a comunităţii de români a atras şi atenţia jurnaliştilor de la The Daily Mail.
Jurnaliştii de la Bloomberg scriu că liderul PNL Klaus Johannis a reuşit să recupereze un dezavantaj de zece procente şi să-l învingă, în mod neaşteptat, pe premierul Victor Ponta, îm cea de-a doua rundă a alegerilor prezindenţiale.
Despre cozile la vot relatează şi Metronews: Cozi în marile oraşe ale Europei. Rămâne să aflăm dacă îşi vor putea face auzită vocea. Puterea este criticată pentru că nu a făcut suficiente birouri în străinătate, în condiţiile în care trei milioane de români trăiesc în afara graniţelor, în special în Europa.
Un articol extrem de dur la adresa lui Ponta a fost publicat pe site-ul publicaţiei Al Jazeera.
“Este de notorietate faptul că Ponta nu este de încredere: în timp ce se afla în opoziţie, a criticat măsurile de austeritate doar ca să pună în aplicare măsurile dictate de FMI odată ajuns la putere; înainte de a ajunge la putere, s-a opus proiectului Roşia Montană care a scos zeci de mii de oameni în stradă, doar ca să-l susţină de îndată ce a ajuns premier”.
Cea mai importantă ştire pentru presa germană este cea despre victoria lui Klaus Iohannis în Romania, ştire amplu prezentată în mediul online şi nu numai.
 

Vezi si

Întrevedere Aurescu – Kuleba. Oficialul român cere Ucrainei să recunoască inexistenţa aşa-zisei “limbi moldoveneşti”

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, marţi, o întrevedere cu omologul ucrainean Dmitro Kuleba, …