Monday , February 6 2023

Presa din Costa Rica explica de ce nu pot fi extradate imediat Udrea si Bica

Jurnalistii din Costa Rica sustin ca legea din tara lor permite luarea unor masuri provizorii in cazul Elenei Udrea si Alinei Bica, dar nu si extradarea acestora. Cel putin, nu pentru moment.
Publicatia costaricana Semanario Universidad scrie ca Udrea si Bica nu pot fi extradate imediat.
“Cele doua femei au depus solicitari de azil in Costa Rica. Aceste solicitari sunt in lucru la Directia de Migratie si pot fi consultate inclusiv la Tribunal Administrativo Migratorio, care se ocupa de astfel de cauze.
Din acest motiv, femeile nu pot fi extradate imediat. Cu toate astea, ele au fost duse in fata instantei la Tribunalul Penal din Jan Jose, la cererea OIJ Organismo de Investigacion Judicial.
In cazul lor se pot impune, insa, anumite masuri asiguratorii, pana cand autoritatile care se ocupa de probleme de migratie decid daca le vor acorda sau nu statutul de refugiat”.
Aceeasi publicatie aminteste ca investigatiile autoritatilor din Costa Rica au scos la iveala faptul ca in tara au venit si prieteni, dar si rude ale celor doua femei.
Semanario Universidad nu mentioneaza, insa, niciun nume al apropiatilor care le-ar fi vizitat pe cele doua.
In schimb, jurnalistii costaricani amintesc ca Udrea si Bica au fost ajutate sa se instaleze in tara de Mihai Radulescu – fixerul din Costa Rica, asa cum l-au numit jurnalistii de la Rise Project – care are, de asemenea, probleme cu legea din Romania.
Veronel Radulescu, avocatul Elenei Udrea, a declarat, la Digi24, ca instanta care va lua in calcul extradarea clientei sale va tine cont de faptul ca fostul ministru are un copil, nascut pe 20 septembrie, care nu poate fi despartit de mama, potrivit legislatiei din Costa Rica, dar si de statutul de azilant, din care decurge dreptul de a nu fi extradat.
“In acest moment, Elena Udrea este la sediul Interpol pentru a fi dusa la o instanta din Costa Rica. Nu am vorbit cu Elena Udrea, am vorbit cu Adrian (Adrian Alexandrov, iubitul fostului ministru – n.red.) . Mi-a spus ce s-a intamplat, ca era langa o cafenea din zona in care locuieste si s-a prezentat cineva de la Interpol, care a invitat-o la sediu pentru procedura de extradare la solicitarea statului roman”, a relatat Veronel Radulescu.
Avocatul a mentionat ca, din punctul sau de vedere, instanta nu va dispune extradarea.
“Din punctul meu de vedere, instanta nu va dispune extradarea Elenei Udrea, mai ales ca fetita are cetatenie costaricana, cu drepturi protejate de autoritatile din Costa Rica, una dintre prevederi fiind ca un copil nu trebuie despartit de mama lui”, a explicat avocatul.
Intrebat despre copil, acesta a spus la Antena3 ca este la locuinta Elenei Udrea din Costa Rica si se afla in ingrijirea mamei fostului ministru si a lui Adrian Alexandrov.
ziare.com

Vezi si

Bilanț devastator: Peste 2.600 de morți și 12.000 de răniți în Turcia și Siria după cele două mari cutremure de luni

Seismele violente de luni, de 7,8 și 7,5, plus cele 145 de replici  s-au resimțit …