Premierul turc: Nu vrem AMENINŢARE TERORISTĂ. Turcia NU va participa la lupta împotriva Statului Islamic

reportersite
5/03/15 ora:6:00pm

davutogluTurcia nu va participa la operațiuni împotriva grupării Statul Islamic (SI) în Irak, dar va susține autoritățile de la Bagdad în lupta împotriva jihadiștilor, a declarat premierul Ahmet Davutoglu, citat joi de presă, relatează AFP, citată de Agerpres.

‘Turcia nu va participa la un conflict armat în Irak sau Siria. Vom susține ofensiva la Mosul (Irak), dar nu ne vom implica direct în lupte’, a declarat Davutoglu, în prezența ziariștilor care l-au însoțit la New York pentru convorbiri cu mediile financiare.

Turcia a trimis marți în Irak material militar destinat forțelor irakiene care încearcă să preia controlul asupra orașului strategic Tikrit, fiind prima participare concretă la coaliția internațională antijihadistă. Potrivit unei surse militare de la Ankara, acest material nu include și arme, potrivit Agerpres.

Șeful guvernului islamo-conservator turc a subliniat de asemenea că țara sa dorește ‘diminuarea riscului la granița’ cu Irakul și Siria, unde jihadiștii dețin importante zone din vara trecută. ‘Nu dorim amenințare teroristă la granițele noastre’, a subliniat Davutoglu.

Turcia a fost îndelung criticată pentru sprijinul acordat grupărilor rebele cele mai radicale în războiul împotriva regimului președintelui sirian Bashar al-Assad, notează AFP.