Saturday , April 20 2024

Premierul sarb: Imigrantii vor gasi rute alternative, inclusiv prin Romania

refugiati

Premierul sarb, Aleksandar Vucic, a avertizat ca imigrantii care iau cu asalt granita sarbo-ungara si se lovesc de gardul pe care il ridica Ungaria la frontiera vor gasi rute alternative, inclusiv prin Romania, pentru a ajunge in Austria, Germania si Scandinavia.
Vucic si-a exprimat dorinta de a discuta cu Austria si Germania pe tema refugiatilor si a solicitat ajutorul UE pentru a face fata crizei provocate de fluxul mare de imigranti din Balcanii de Vest, scrie b92.
“Eu nu sunt genul care se plange. Daca primim sprijin bine, daca nu, vom continua sa ne facem treaba. Situatia nu este usoara pentru noi, dar tratam bine refugiatii. Am stabilit un centru de primire la Presevo, vom construi unul langa Belgrad si unul la Subotica”, a spus Vucic.
Premierul sarb s-a aratat dezamagit ca Ungaria ridica un gard la frontiera pentru a stavili imigrantii. Gardul “aminteste de vremuri intunecate” si a facut ca “refugiatii sa ramana cu doua-trei zile mai mult in Serbia”.
“Dar oricum gasesc suficiente gauri in granita ungara. Si vor gasi si alte rute prin Croatia sau Romania. Refugiatii sunt determinati sa ajunga in Austria, Germania si Scandinavia. Nu vor sa stea la noi. Numai 10-20 din 80.000 de refugiati au solicitat azil in Serbia”, a aratat acesta.
Afluxul de imigranti care intra in Macedonia dinspre Grecia urmeaza sa continue intr-un ritm de aproximativ 3.000 de persoane pe zi in urmatoarele luni, estimeaza Inaltul Comisariat ONU pentru refugiati (UNHCR).
Aproximativ 300.000 de refugiati sau solicitanti de azil au intrat pe teritoriul Macedoniei de la inceputul anului, cu destinatia Europa Occidentala, fugind din fata conflictelor din Orientul Mijlociu si Africa, dar si din Asia.
Aproximativ 181.500 au ajuns in Uniunea Europeana (UE) prin Grecia, iar 108.500 prin Italia, potrivit datelor UNHCR.
Toti cei care vin dinspre Grecia urmaresc sa ajunga in spatiul Schengen – prin Ungaria, dupa ce traverseaza Macedonia si apoi Serbia, o situatie care accentueaza tensiunile din aceste tari.
Aceasta situatie alimenteaza tensiunile dintre statele membre UE. Ungaria, care a inceput sa ridice un gard de 175 de kilometri lungime, la frontiera cu Serbia, le reproseaza partenerilor sai ca nu fac suficient sa o ajute. Bulgaria a anuntat ca-si va consolida controalele cu trupe militare la frontiera cu Macedonia.
Presedintele CE Jean-Claude Juncker a indemnat luni guvernele statelor UE sa evite ciondaneala si “reprosurile” si sa se dedice implementarii unor masuri pe termen lung.
ziare.com

Vezi si

Tablou furat dintr-o galerie de artă britanică, estimat la două milioane de euro, găsit în România după patru ani

Un tablou estimat la 2 milioane de euro, furat dintr-o galerie din Oxford, în 2020, …