Wednesday , May 25 2022

Premierul Orban renunta la ideea somajului tehnic pentru bugetari: “Ne apropiem oricum de finalul starii de urgenta”

Premierul Ludovic Orban a anunțat joi dimineață că șomajul tehnic pentru bugetari nu mai este de actualitate, deoarece România se apropie de finalul stării de urgență, în data de 15 mai, când vor începe măsurile de relaxare.

Ludovic Orban a fost întrebat după vizita la Institutul Cantacuzino ce se mai întâmplă cu proiectul intrării în șomaj tehnic pentru bugetari, iar răspunsul premierului a fost că „nu mai este de actualitate”.

Rugat să precizeze motivul, premierul a răspuns: „Pentru că ne apropiem de finalul stării de urgență”.

„Pentru că o mare parte dintre cei care lucrează în instituțiile publice sunt implicați în prima linie a bătăliei, cum e Ministerul Sănătății. Nu poți să renunți la nimeni din această zonă, dimpotrivă, mai avem nevoie de specialiști suplimentari. Ministerul Apărării, MAI, Ministerul Muncii, care e implicat în derularea tuturor programelor de sprijin referitor la șomajul tehnic și celelalte forme de sprijin pentru profesioniști și alte categorii de angajați. O mare parte din sectorul public este foarte puternic turat, ne apropiem oricum de finalul prelungirii stării de urgență și nu mai e contextul necesar. Am gândit, am analizat, până la urmă nu mai e de actualitate”, a completat Orban.

Bugetarii din instituțiile administrației centrale și locale ar fi urmat să se împartă și să lucreze jumătate din lună pentru 75% din salariul de bază. Proiectul a fost pe ordinea de zi a ședinței de Guvern, de la începutul lunii aprilie, dar nu a fost adoptat. Atunci, premierul declara că toți trebuie să preia din greutatea crizei provocate de epidemia de coronavirus.

Prevederile șomajului tehnic nu s-ar fi aplicat personalului medical, polițiștilor, jandarmilor, profesorilor și personalului din ministerul muncii, explica Digi24.

Vezi si

Schemă românească de 100 milioane de euro pentru regenerarea pădurilor, aprobată de Comisia Europeană

Comisia Europeană a aprobat, în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, o schemă …

No comments

  1. Asa este. Ne apropiem de sfarsitul starii de somnolenta. O sa vada ei cand o sa iasa somerii din casa peste o luna si o sa bantuie pe strazi ca niste zombi strigand ca vor mancare si nu au unde sa munceasca. Deabea atunci o sa le dea somaj tehnic la bugetari, dar deja vom avea doua luni intarziere in luarea unor masuri inteligente. Cand nu ai bani ori plafonezi salariile bugetarilor undeva jos la un nivel acceptabil sa fie si pentru cei din privat bani, ori te imprumuti si iti amanetezi tara, ori tiparesti bani si creste inflatia adica o sa pape economiile celor care au bani pusi deoparte, pentru ca banii nu vor mai valora mare lucru. Deja guvernantii au pierdut startul si mai mult ca sigur vor merge pe calea usoara a pierzaniei, adica se vor imprumuta la greu si vor tipari bani.