Wednesday , October 4 2023

Premierul Libiei face apel la calm dupa ce a fost eliberat de rapitori

Ali Zeidan

Premierul Libiei, Ali Zeidan, a făcut apel la calm după ce a fost ţinut ostatic, câteva ore, de o grupare a foştilor insurgenţi, informează AFP, potrivit Mediafax.
“Sper că problema răpirii va fi soluţionată cu raţiune şi inteligenţă, evitând escaladarea situaţiei”, a declarat Zeidan într-un discurs televizat.
Ali Zeidan a fost răpit joi dimineaţă de membri ai unor miliţii nemulţumiţi de operaţiunea efectuată de Statele Unite pe teritoriul Libiei pentru capturarea unui lider al reţelei teroriste Al-Qaida. Premierul a fost eliberat nevătămat, după câteva ore, dar situaţia evidenţiază instabilitatea puternică cu care se confruntă Libia după înlăturarea regimului Muammar Kadhafi.
Statele Unite au efectuat operaţiuni speciale în Somalia şi Libia, capturându-l, la Tripoli, pe un lider al reţelei teroriste Al-Qaida suspectat de implicare în atentatele comise în 1998 la ambasadele americane din Kenya şi Tanzania. Statele Unite susţin că Guvernul libian a fost informat despre operaţiunea forţelor speciale americane efectuată la Tripoli. Abu Anas al-Libi, pe numele real Nazih Abdul Hamed Al-Raghie, în vârstă de 49 de ani, urmează să fie transferat în Statele Unite pentru a fi judecat. El este acuzat de implicare în organizarea atentatelor comise în august 1998 la ambasadele SUA din Dar es Salaam şi Nairobi, soldate cu 213 morţi şi 5.000 de răniţi. Abu Anas al-Libi era membru al organizaţiei Grupul Islamic de Luptă din Libia, după care a fost recrutat de reţeaua teroristă Al-Qaida.

Vezi si

Wizz Air plătește 100 milioane euro pasagerilor cărora le-au fost anulate zborurile în această vară. 20% dintre ei sunt români

Compania aeriană low-cost Wizz Air le-a plătit pasagerilor compensaţii de 100 de milioane de euro …