Monday , January 24 2022

Premierul Cîțu preia interimar conducerea Ministerului Sănătății. Cronologia zilei în care a fost demis Voiculescu

Premierul Florin Cîțu l-a demis miercuri pe ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, și i-a înaintat președintelui Klaus Iohannis documentele de revocare atât în cazul ministrului, cât și din funcția de secretar de stat a Andreei Moldovan. Președintele a semnat tot miercuri revocările celor doi. Inițial, Câțu l-a anunțat interimar la Sănătate pe Dan Barna, însă acesta a refuzat, iar președintele Iohannis l-a desemnat chiar pe premier să preia interimar portofoliul acestui minister.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 14 aprilie 2021, decretul de desemnare a domnului Florin-Vasile Cîţu, prim-ministru, ca ministru al Sănătății, interimar”, a anunțat în această seară Administrația Prezidențială.

După desemnare, premierul a anunțat primele măsuri pe care le va lua. „Dimineață am trimis președintelui decretul de numire interimară la Ministerul Sănătății a domnului Barna. Având în vedere refuzul domnului Barna, am făcut o nouă propunere în persoana mea. Preiau Ministerul Sănătății până când colegii de coaliție vor face o nouă propunere de ministru. Am avut deja o discuție în minister și mâine voi avea o discuție cu DSP-urile. Rămâne un obiectiv pentru noi să gestionăm această perioadă dificilă”, a anunțat, într-o scurtă conferință de presă la Palatul Victoria, premierul Florin Cîțu.

Aceasta a mai precizat că joi este programată o ședință de guvern, în care ar trebui adoptate acte normative „extrem de imporante”. Precizarea premierului vine în contextul în care miniștrii USR-PLUS ar putea refuza să participe la ședința de guvern.

De dimineață, premierul a avut o întâlnire cu liderul USR, Dan Barna, partener în coaliția de guvernare, pe care l-a informat că l-a demis pe ministrul Sănătății și că portofoliul acestui minister, fiind în urma negocierilor unul pe care îl ocupă un reprezentant USR-PLUS, îi va reveni interimar chiar lui Dan Barna.

„Astăzi, 14 aprilie i-am înaintat domnului Președinte Klaus Iohannis documentele de revocare din funcția de ministru al Sănătății a domnului Vlad Voiculescu. Interimatul funcției va fi asigurat de către domnul Dan Barna, până la numirea unui nou ministru la conducerea ministerului Sănătății. Totodată, am decis demiterea din funcția de secretar de stat la Ministerul Sănătății a doamnei Andreea Moldovan, iar decizia va fi publicată în Monitorul Oficial în cursul zilei de astăzi”.

Imediat a venit replica liderului USR, care a refuzat numirea: „Anunțul din această dimineață legat de preluarea de către mine a interimatului, fără consultarea mea, e o decizie care confirmă iar imaturitate. Am discutat cu președintele României și vom găsi o soluție”, a declarat liderul USR.

Vlad Voiculescu a fost propunerea PLUS în fruntea Ministerului Sănătății. Copreședintele USR-PLUS, Dacian Cioloș, are prima reacție publică după demiterea ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, acuzându-l pe premierul Florin Cîțu că a procedat „absolut inacceptabil”.

„Modul în care a procedat Florin Cîțu, înaintând președintelui Klaus Iohannis cererea de demitere a lui Vlad Voiculescu fără consultarea conducerii Alianței USR PLUS și a Coaliției, este absolut inacceptabil. Din păcate, în aceste zile sunt în recuperare medicală și nu pot interveni public”, a scris Dacian Cioloș pe Facebook.

În USR-PLUS lucrurile s-au precipitat imediat după ce a fost demis ministrul propus de ei, iar Birourile Naționale ale celor două formațiuni politice s-au întrunit de urgență. La final, reacția lor a fost că vor rămâne în coaliție numai dacă nu va mai fi Florin Cîțu prim-ministru:

„Birourile Naționale ale USR și PLUS, reunite, au decis în ședința de urgență de miercuri, că demiterea ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, este o decizie unilaterală și imatură a premierului Florin Cîțu care pune sub semnul întrebării „capacitatea domniei sale de a conduce un guvern de coaliție funcțional. A luat o decizie în mod unilateral, ceea ce este împotriva spiritului în care am format această Coaliție de guvernare. De la bun început am decis să lucrăm în echipă pentru a reforma România și până azi așa au fost luate deciziile comune. Din acest moment, Florin Cîțu nu mai are susținerea Alianței USR PLUS pentru rămânerea în funcția de prim-ministru”, transmite USR PLUS.

Conform Alianței, încă din prima zi a mandatului său, Vlad Voiculescu a început un proces de reforme pentru realizarea cărora s-a angajat întreaga coaliție, inclusiv domnul Cîțu, atunci când a primit invitația de a-și asuma rolul pe care încă îl deține: „Amintim între acestea: transparența actului de guvernare, demararea procesului de depolitizare în sănătate, aducerea de profesioniști la casele de asigurări de sănătate și demararea procedurilor necesare construirii de spitale noi”.

„În al doilea rând, anunțul privind preluare a interimatului de la Sănătate este făcut fără consultarea USR PLUS. Și aceasta este o dovadă de lipsă de responsabilitate politică într-un moment foarte greu pentru țară. Florin Cîțu l-a demis unilateral pe Vlad Voiculescu fără nicio evaluare, făcând jocul celor care frânează de trei luni reformele din programul de guvernare pe care l-am agreat și votat împreună. Alianța USR PLUS își dorește să rămână într-o coaliție de guvernare care își asumă reforme, nu una în care doar le aprobă dar nu le și face. Cerem de urgență o ședință a Coaliției pentru a discuta retragerea sprijinului politic pentru premierul Cîțu”, susține Alianța USR-PLUS într-un comunicat.

Demiterea lui Vlad Voiculescu are loc după săptămâni de tensiuni în coaliție, însă decizia premierului a venit la o zi după ordinul semnat de secretarul de stat Andreea Moldovan, care prevede noile criterii pentru carantinarea unei localități. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial fără informarea premierului Florin Cîțu.

Voiculescu este al treilea ministru al Sănătății schimbat din funcție de la debutul pandemiei COVID-19 în România, după miniștrii Victor Costache și Nelu Tătaru.

USR-PLUS ar urma să cadă de acord asupra unei noi propuneri la Sănătate, domeniu care în alianță revine PLUS, apoi să meargă cu propunerea în coaliție, să o prezinte PNL și UDMR. În cazul în care situația rămâne la fel de tensionată ca azi, președintele Iohannis ar putea invita liderii coaliției la Cotroceni, pentru mediere și pentru a găsi un final rapid la acest conflict, în condițiile în care Sănătatea are acum nevoie mai mult ca oricând de o conducere coerentă. (O.S.)

 

 

Vezi si

George Simion, liderul AUR, stropit cu cerneală la Iași

George Simion, copreședintele partidului extremist AUR, a fost atacat cu cerneală la Iași, la evenimentul …