Saturday , December 3 2022

Premierul Cîțu anunță un program de investiții de 50 de miliarde de lei pentru primării, intitulat „Anghel Saligny”

Premierul Florin Cîțu a anunțat marți un program de investiții pentru primării, care va avea un buget de 50 de miliarde de lei și se va întinde pe minimum 6 ani. Programul va fi intitulat „Anghel Saligny”, a spus el.

Premierul a făcut o declarație similară și săptămâna trecută, la Sibiu. „Ordonanța care permite fiecărei autorități locale să se împrumute din Trezorerie este pentru români. Sunt autorități locale care au nevoie de finanțare, se pot împrumuta la dobânzi mai bune și o fac pentru români. Faptul că facem planul național de investiții Angel Saligniy, pentru că acesta o să fie numele panului național de investiții, pe următorii șapte ani de zile cu un buget de aproximativ 50 de miliardede lei, îl facem pentru români, pentru românii vor beneficia de drumuri asfaltate, de canalizare și de apă. Lucruri care trebuiau făcute acum 20 de ani, de 10 ani. Trebuie să fi mai curajoși. Această guvernare depinde de noi să fie de succes”, a spus atunci Florin Cîțu.

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a declarat marți, pentru Agerpres, că la nivelul ministerului a fost pregătit un proiect de act normativ, care urmează să fie analizat în cadrul coaliției de guvernare, cu privire la înființarea unui Program Național de Investiții „Anghel Saligny”, în valoare de 50 de miliarde de lei.

„Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației are pregătit un proiect act normativ, în urma analizei efectuată în ultima perioadă, pentru aprobarea unui program de național investiții pe care noi dorim să îl denumim după renumitul inginer român Anghel Saligny. Un program național de investiții ‘Anghel Saligny’ cu o valoare propusă de 50 de miliarde de lei, care vizează domenii de interes local, investiții la nivel local. Vorbim de sisteme de alimentare cu apă și sisteme de canalizare în localitățile României, vorbim de drumuri de interes local și județean și vorbim de extinderea sistemului de distribuție a gazelor naturale în localitățile din țară. Este un proiect pe care îl avem pregătit și care răspunde nevoii de dezvoltare a localităților și a unităților administrativ teritoriale din România”, a declarat Cseke Attila.

El a precizat că este nevoie de un asemenea program național de investiții, având în vedere faptul că Programul Național de Dezvoltare Locală se apropie de finalizare. „Este nevoie de un nou impuls de dezvoltare locală și ministerul este pregătit pentru a promova un asemenea program național de investiții”, a arătat Cseke.

„Este propus spre finanțare din bugetul de stat, este o investiție a statului pe următorii câțiva ani, cinci-șapte ani, în dezvoltare locală, în infrastructură locală, deci finanțarea ar veni de la bugetul de stat”, a explicat Cseke Attila.

Vezi si

Oficial: Olanda acceptă aderarea României şi Croaţiei la spaţiul Schengen, dar nu şi pe cea a Bulgariei

Guvernul olandez a decis că va accepta aderarea României şi Croaţiei la spaţiul Schengen, dar …