PREMIERA: Flacara olimpica a fost lansata in spatiu

7/11/13 ora:10:42am

flacara olimpica spatiuO navă spaţială rusească Soiuz a decolat joi dimineaţa din stepa Kazahstanului spre spaţiul cosmic, având la bord trei astronauţi şi flacăra olimpică, aceasta urmând să facă o escală în Spaţiu pentru prima oară în istorie, potrivit imaginilor transmise de televiziunea rusă.

Astronauţii Mihail Tiurin (Rusia), Rick Mastracchio (SUA) şi Koichi (Japonia) au decolat la 04h14 GMT de pe cosmodromul rusesc de la Baikonur la bordul unei rachete Soiuz cu simbolul Jocurilor Olimpice de la Soci (sudul Rusiei), în februarie 2014 – Soci2014.ru – şi cele cinci inele olimpice, relatează AFP, citată de Agerpres.

Înainte de a urca în nava cu care urmau să plece spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS), astronauţii au pozat pe rând în faţa presei cu o torţă de culoare roşu-gri, simbolul Jocurilor Olimpice.

Amarararea Soiuz la ISS este prevăzută după un zbor de aproape şase ore, la 10h31 GMT.

La bordul Soiuz TMA-11M, iar apoi pe ISS au fost luate precauţii speciale pentru a nu avaria habitatul spaţionauţilor. Astfel,în mod excepţional, flacăra va fi stinsă în timpul voiajului spaţial din motive de securitate.