Saturday , April 20 2024

Preda, Voinescu şi Macovei vor taxe mai mici, pensii sustenabile, salarii mărite la medici şi profesori

Cristian Preda, Sever Voinescu şi Monica Macovei susţin, în platforma lansată miercuri, reducerea ca număr şi în cuantum a taxelor şi a impozitelor, un sistem de pensii sustenabil, astfel ca pensiile de stat să nu fie în pericol, dar şi salarii mărite până în 2012 pentru medici şi profesori.
Cei trei democrat-liberali propun diminuarea prezenţei statului în economie, care, în opinia lor, va avea un triplu efect: creşterea eficienţei, scăderea corupţiei şi depolitizarea unor decizii economice.
“Acum, statul e un factor de distorsionare a regulilor pieţei. Trebuie să-i dăm un alt rol, reconstruindu-i credibilitatea atât în faţa cetăţenilor, cât şi în faţa actorilor economici”, susţin aceştia.
Preda, Voinescu şi Macovei mai vor trecerea economiei de la o dezvoltare bazată pe consum la o dezvoltare bazată pe producţie. În opinia lor, principala lecţie a ultimilor ani este aceea că economiile a căror dezvoltare se bazează pe consum sunt vulnerabile în crize economice, în vreme ce economiile a căror dezvoltare se bazează pe producţie sunt mai rezistente.
Totodată, ei susţin diminuarea poverii fiscale pe muncă, ca un prim pas al unei ample şi bine gândite politici de reducere a taxelor şi impozitelor, atât în cuantum cât şi în numărul lor.
Semnatarii platformei lansate miercuri propun şi înscrierea în Constituţie a unui deficit bugetar maxim de 3 la sută, precum şi elaborarea bugetului cu minimum 6 luni înainte de debutul anului fiscal şi consultarea cu autorităţile europene competente, pentru o sincronizare cu politicile ţărilor membre şi participarea la strategia “semestrului european” propusă de Comisia Europeană ca o nouă fază a integrării.
Cristian Preda, Sever Voinescu şi Monica Macovei apreciază, de asemenea, că sistemul public de sănătate are nevoie de sporirea calităţii managementului la nivelul fiecărei unităţi sanitare, dar şi de resurse financiare private pentru a îmbunătăţi calitatea serviciilor.
“De aceea, creşterea progresivă a elementului privat în serviciile de sănătate trebuie să fie o prioritate. (…) Statul e obligat să abandoneze iluzia că «asigură total» şi trebuie să se limiteze la asigurarea unui pachet minimal de servicii medicale, restul fiind susţinut prin competiţia între asiguratorii privaţi”, susţin ei.
Preda, Voinescu şi Macovei se pronunţă şi în favoarea unei protecţii sociale ţintite.
“Protecţia socială cea mai bună este asigurată de un loc de muncă stabil şi bine plătit. În acelaşi timp, statul trebuie să îi ajute pe cei aflaţi în nevoie, inclusiv prin cooperarea cu structuri non-guvernamentale specializate. Acest ajutor vizează nu categorii în ansamblu, ci cazuri concrete. Asistarea persoanei pentru a ieşi din starea de nevoie, şi nu pentru a permanentiza respectiva stare trebuie să fie filosofia de funcţionare a întregului sistem de protecţie socială”, arată aceştia.
“Ne dorim un sistem de pensii sustenabil, în virtutea căruia pensiile de stat să nu fie niciodată în pericol. Sporirea numărului de contribuitori pentru echilibrarea balanţei cu numărul de pensionari este o condiţie sine qua non a depăşirii crizei actuale”, mai precizează semnatarii platformei.
Ei susţin şi “restructurarea masivă a regiilor şi agenţiilor de stat, printr-un proces combinat de privatizare şi contracting out”. În opinia lor, scoaterea regiilor şi a agenţiilor de stat din universul clientelar al partidelor e una dintre condiţiile reabilitării politicii în ochii cetăţenilor.
Preda, Voinescu şi Macovei vor şi creşterea puterii statului în combaterea evaziunii fiscale, susţinând că “indisciplina financiară nu e o povară culturală de nedepăşit, iar rolul statului poate fi acela de a educa, prin exemplu, mediul economic”.
Cei trei semnatari mai propun iniţierea unui Pact naţional pentru protejarea mediului, plecând de la o hartă a riscurilor de mediu, actualizată anual, prin dialog între guvern, patronate şi ONG-uri de mediu.
Ei mai susţin că modernizarea statului se face cu educaţie solidă şi sistem de sănătate accesibil tuturor, în caz contrar modernizarea fiind o lozincă. “Pentru a fi posibilă, e nevoie de resurse semnificative. Baza de calcul a salariilor personalului medical şi a celui din educaţie ar trebui – în mod ideal – să crească până în 2012 cu minimum 50%. Altfel, exodul medicilor va fi accelerat, iar şcolile vor fi abandonate de profesorii competenţi”, arată semnatarii.
În opinia lor, educaţia trebuie în aşa fel configurată încât în următorii zece ani elevii români să ocupe în clasamentele făcute pe baza testelor internaţionale unul dintre primele zece locuri, şi nu – cum se întâmplă acum – unul dintre ultimele, iar componenta etică a educaţiei trebuie reintrodusă în şcoala românească.
Preda, Voinescu şi Macovei mai susţin şi că întregul sistem al administraţiei publice trebuie reformat şi raţionalizat. Informatizarea, concentrarea pe serviciul prestat cetăţeanului şi nu pe rigorile birocraţiei instituţionale, profesionalizarea, eficientizarea (prin introducerea unor standarde de cost) şi depolitizarea structurilor administraţiei ar trebui să fie ideile de bază ale reformei sistemului administrativ, susţin aceştia.

Vezi si

Tablou furat dintr-o galerie de artă britanică, estimat la două milioane de euro, găsit în România după patru ani

Un tablou estimat la 2 milioane de euro, furat dintr-o galerie din Oxford, în 2020, …