Thursday , February 2 2023

Prăpăd în Gorj. O VIITURĂ de 5 metri înălţime a lovit oraşul Novaci. Zeci de persoane sunt EVACUATE

viitura

Zeci de persoane care locuiesc în zona Valea Gilortului din oraşul Novaci sunt evacuate, marţi, de către autorităţi, după ce râul Gilort a ieşit din matcă din cauza precipitaţiilor abundente căzute în ultima perioadă. Apa a ajuns la 5 metri înălţime. Casele aflate pe cursul apei sunt în pericol. Mai multe persoane au rămas blocate în podurile sau pe acoperişurile caselor, iar ministerul de Interne va trimite un elicopter pentru evacuarea sinistraţilor.
Pompierii intervin la această oră în zona Novaci unde Gilortul a ieșit din matcă și amenință să inunde zeci de gospodării. Mai multe familii sunt evacuate.
“Din cauza creşterii debitului râului Gilort s-a luat hotărârea evacuării câtorva zeci de persoane din zona de inundabilitate din oraşul Novaci, Valea Gilortului. Apa este foarte învolburată. Noi intervenim pentru îndiguiri cu saci de nisip, avem două echipaje de la Gardă de Intervenţie Novaci şi încă 15 pompieri de la Detaşamentul de Pompieri Târgu-Jiu”, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Gorj, Mihai Avrămescu.
Județul Gorj se află în acest moment galben sub atenționare cod galben de ploi și vijelii. Meteorologii au prelungit marţi avertizarea cod galben de ploi torenţiale şi vânt pentru intervalul 29 iulie, ora 10 – 29 iulie, ora 22.
În intervalul menţionat vor fi perioade de timp cu instabilitate atmosferică accentuată la nivel local, îndeosebi în Oltenia, Muntenia şi Transilvania, precum şi în zonele montane. Vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice şi intensificări ale vântului ce pot lua aspect de vijelie. Cantităţile de apă vor mai depăşi local 20…25 l/mp şi izolat 30…40 l/mp.
Instabilitatea atmosferică se va manifesta trecător şi în regiunile estice şi nord-vestice, dar pe arii restrânse.
Traficul rutier pe drumul naţional DN 7A către staţiunea Voineasa a fost blocat total marţi la prânz în urma aluviunilor căzute pe şosea în zona localităţii Mălaia.
“Mai multe aluviuni, pietre, bolovani şi mâl s-au scurs de pe versanţi în zona comunei Voineasa, astfel încât IPJ a luat măsura de a opri total circulaţia pe ambele sensuri”, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Vâlcea, Alina Teodorescu.
 
 

Vezi si

PNL vrea comasarea alegerilor: 2024 nu poate fi un an total ratat. PSD nu pare a fi de acord

PNL vrea comasarea alegerilor de anul viitor. Sunt mai multe scenarii, care vor fi discutate …