Tuesday , December 6 2022

Poveste de succes: La 17 ani a lăsat liceul, la 26 de ani a făcut un miliard de dolari

david-karp

Directorul general al Tumblr, David Karp, care a fondat compania în anul 2007, numără la doar 26 de ani un câştig cash de peste 250 de milioane de dolari în urma vânzării companiei de microblogging către Yahoo, pentru 1,1 miliarde de dolari.
Pe lângă câştigul financiar semnificativ, Karp va păstra funcţia de CEO la Tumblr în pofida schimbării proprietarului şi a anunţat deja că nu intenţionează să altereze “caracterul” compainei.
Yahoo a precizat deja că Tumblr va funcţiona autonom, sub conducerea lui Karp, şi că nu are de gând “să o dea în bară” cu serviciul online.
“Nu ne mutăm sediul. Echipa nu se schimbă. Ţintele noastre rămân aceleaşi. Misiunea noastră, de a încuraja creatorii să dea ce au mai bun şi de a aduce conţinutul în faţa publicului pe care îl merită, cu siguranţă nu se schimbă”, a declarat Dacid Karp, citat de Bloomberg.
Karp va obţine în urma tranzacţiei un câştig personal, în cash, de 253 milioane de dolari, potrivit estimărilor PrivCo, companie de cercetare specializată în firme cu acţionariat particular.
Prin preluarea Tumblr, Yahoo câştigă o platformă web cu peste 13 miliarde de vizualizări pe lună şi atrage în echipă încă un tânăr antreprenor din online. În martie, Yahoo a preluat Summly, dezvoltatorul unei aplicaţii de distribuire de ştiri, pentru 30 milioane de dolari. Fondatorul firmei, Nick D’Aloisio, a devenit milionar la numai 17 ani.
Karp a monetizat munca depusă în ultimii 6 ani la Tumblr după ce evitat să pună accentul pe creşterea veniturilor companiei, în pofida numărului ridicat de vizualizări şi celor 108 milioane de bloguri pe care le găzduieşte.
Compania a început să accepte spoturi publicitare pe platformă abia anul trecut. În 2010, Karp declara pentru Los Angeles Times că se opune publicităţii pe internet, care îi “întoarce stomacul pe dos”.
În final, Tumblr a adoptat un model de publicitate care permite utilizatorilor să plătească pentru a-şi promova postările pe site. Compania a extins programul de advertising către versiunea mobilă a serviciilor, în încercarea de a deveni profitabilă. Potrivit PrivCo, Tumblr a înregistrat anul trecut venituri de aproximativ 13 milioane de dolari, fără a trece pe profit.
Lipsa profitului a fost unul dintre motivele pentru care a fost acceptată oferta Yahoo, spune Karp.
“Nu înregistrăm încă cash-flow pozitiv, ceea ce înseamnă că rămâneam mereu fără bani. Nu ne aşteptam să vindem compania, cu siguranţă nu în acest an. A fost o ofertă providenţială”, a declarat Karp.
David Karp a pus accentul pe servicii la Tumblr, nu pe cota de piaţă, bani sau pe atenţia presei, spune Bijan Sabet, partener la fondul Spark Capital şi reprezentantul intsituţiei de investiţii în boardul Tumblr.
Fondatorul companiei este foarte atent la toate aspectele care influenţează experienţa utilizatorului, spune Sabet. Spre exemplu, Karp editează personal documentul care prezintă condiţiile de utilizare, astfel încât utilizatorii să nu fie nevoiţi să descifreze jargon avocăţesc, spune investitorul.
Spark Capital se numără printre susţinătorii financiari ai Tumblr, alături de fondul de capital de risc Union Square Ventures. Fondul de investiţii Sequoia Capital a intrat în acţionariat în 2010, urmat în 2011 de Greylock partners, Insight Venture Partners şi de fondul de capital de risc Draper Fisher Jurvetson.
Karp a fondat Tumblr cu banii şi experienţa câştigate din poziţia de consultant software la site-ul UrbanBaby. Fondatorul Tumblr a crescut în Manhattan. La vârsta de 17 ani, Karp a renunţat la liceu şi s-a mutat singur în Tokyo. A fondat Tumblr trei ani mai târziu, când a revenit la New York. CEO-ul Tumblr nu a terminat încă liceul.
Prin vânzarea compainei către Yahoo, Karp riscă să îndepărteze unii utilizatori ai Tumblr. Duminică seară, după apariţia ştirilor privind preluarea Tumblr de către Yahoo, un număr de 72.000 de utilizatori pe oră şi-au mutat blogurile către alte platforme, faţă de 400-600 în mod normal.
Cu toate acestea, Karp nu consideră că Tumblr se va confrunta cu o migraţie masivă a utilizatorilor.
“Este ceea ce am construit în ultimii şapte ani şi sper că voi fi angajat aici şi peste 30 de ani”, spune tânărul antreprenor.

Vezi si

Viena, „capitala economică“ a României, îşi refuză „ţara“ de la admiterea în Schengen

Austria este singurul stat membru al Uniunii Europene care se opune azi aderării României la …