Monday , November 28 2022

Poroşenko: Crimeea va reveni în cadrul Ucrainei, "nu neapărat prin mijloace militare"

petro-porosenko

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a promis vineri că peninsula Crimeea, anexată în martie de Rusia, va reveni în componenţa Ucrainei şi “nu neapărat prin mijloace militare”, relatează AFP.
“Crimeea va reveni la noi, nu neapărat prin mijloace militare”, a declarat preşedintele într-o conferinţă la Kiev, descriind pierderea acestei peninsule ucrainene ca o “problemă importantă”.
Petro Poroşenko a anunţat miercuri că va supune Parlamentului un proiect de lege care să garanteze mai multă autonomie estului separatist prorus, dar a precizat că această regiune va rămâne în cadrul ţării.
Situaţia din estul Ucrainei s-a “schimbat radical” de la intrarea în vigoare a armistiţiului vineri, şi-a exprimat satisfacţia preşedintele. “Înainte de anunţarea armistiţiului, Ucraina pierdea zilnic zeci de vieţi de eroi”, a declarat şeful statului, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de miniştri.
Dar “Ucraina nu a făcut nicio concesie asupra integrităţii sale teritoriale”, a subliniat el, făcând aluzie la semnarea vineri, la Minsk, a unui “protocol” de armistiţiu cu rebelii proruşi, pentru a pune capăt celor cinci luni de conflict, în condiţiile în care rebelii îşi reclamă “independenţa”.
“Nu poate fi vorba despre o federalizare sau vreo separare (a regiunilor din est). Legea privind o administraţie autonomă temporară pentru districtele Doneţk şi Lugansk (două fiefuri ale rebelilor) prevede un statut care menţine aceste regiuni în Ucraina”, a afirmat el.
Autorităţile de la Kiev şi rebelii proruşi au semnat, vineri, un armistiţiu, însoţit de un acord de retragere a trupelor şi un schimb de prizonieri, la finalul unei reuniuni la Minsk, capitala Belarusului, însă viitorul statut al republicilor proclamate unilateral de insurgenţi la Doneţk şi Lugansk nu a fost discutat.

Vezi si

Fostul senator PSD Niculae Bădălău, reținut de DNA. Este acuzat că ar fi intervenit pentru acordarea unor contracte publice firmelor pe care le controla

Fostul senator PSD Niculae Bădălău a fost reţinut duminică seara de DNA, pentru 24 de …