Populiștii şi eurofobii, pe primele locuri în sondaje în Franţa, Italia şi Marea Britanie

reportersite
16/05/19 ora:8:09pm

Partidul Brexit, Adunarea Naţională şi Liga Nordului sunt, în prezent, favorite să câştige alegerile europarlamentare în ţările lor (Marea Britanie, Franţa şi Italia). Într-un scrutin care este esenţial pentru viitorul Uniunii Europene, pare că partidele pro-europene pierd tot mai mult teren, chiar şi în ţări relativ euro-optimiste precum România.

Matteo Salvini, Marine Le Pen si Nigel Farage

La alegerile europarlamentare din Marea Britanie, ţară care ar fi trebuit să părăsească blocul european în 29 martie, noul partid Brexit al lui Nigel Farage se bucură de o intenţie de vot de 27%, la mică distanţă de Partidul Laburist cu 25%, transmite pe Twitter Europe Elects.

Şi în Franţa Adunarea Naţională a Marinei Le Pen se află umăr la umăr cu En Marche, partidul preşedintelui Emmanuel Macron la o diferenţă de un procent, 23,5% pentru Adunarea Naţională şi 22,5% pentru En Marche.

Dacă în Franţa şi Marea Britanie populiştii şi suveraniştii par că vor câştiga alegerile, dar încă sunt contestaţi puternic de partidele pro-europene, în Italia, Liga Nordului şi Mişcarea 5 Stele, ambele partide cu tendinţe puternic eurofobe, vor câştiga detaşat alegerile bucurându-se de 34%, respectiv 23% din intenţia de vot. Partidul Democrat, cel mai bine clasat partid pro-european italian obţine doar 22% în sondaje, ceea ce i-ar aduce aproximativ 18 locuri în legislativul european, spre deosebire de cele peste 40 pe care le-ar obţine Liga Nordului împreună cu Mişcarea 5 Stele.

Chiar şi în România, una dintre cele mai euro-optimiste ţări din Uniunea Europeană, două partide cu poziţii publice anti-europene se bucură de o susţinere suficientă pentru a obţine un număr semnificativ de locuri în Parlamentul European.

digi24.ro