Thursday , March 28 2024

Ponta, vizat de o ancheta DNA in legatura cu stergerea datoriei istorice a Rompetrol

Fostul premier Victor Ponta este vizat intr-o ancheta derulata de procurorii anticoruptie, care cerceteaza conditiile in care acesta a dat o hotarare de guvern prin care compania kazaha KazMunayGas a scapat de datoria istorica a Rompetrol de 600 de milioane de dolari, potrivit unor surse citate de ziare.com.
ponta

DNA a ridicat documentele privind memorandumul de intelegere cu KazMunayGas, aprobat prin HG de Executivul Ponta si publicat in Monitorul Oficial in ianuarie 2014, conform unor surse guvernamentale citate de EurActiv.
Dosarul a fost deschis in 2015, cand procurorii au inceput urmarirea penala in rem pentru trafic de influenta si luare de mita.
Iar acum, sursele citate au precizat ca Victor Ponta se numara printre cei vizati in dosar.
Fostul premier nu a putut fi contactat pentru a comenta aceasta informatie, iar DNA nu a dat pana la difuzarea aceastei stiri un comunicat oficial.
Calatoriile lui Ponta in Turcia sunt suspecte
Ancheta DNA incearca, practic, sa stabileasca daca termenii memorandumului au fost negociati in strainatate.
Potrivit surselor, procurorii ancheteaza si vizitele pe care le-a facut Ponta in Turcia dupa semnarea memorandumului. Fostul premier a mers in aceasta tara pentru a se opera la genunchi, dar si pentru controale medicale.
De asemenea, in atentia DNA se afla si faptul ca fostul premier folosea o cartela telefonica turceasca pentru convorbiri private in timpul acelor vizite.
Sursele citate arata ca, intr-una dintre vizitele facute de Ponta in Turcia in contextul operatiei la genunchi, acesta ar fi fost invitat de presedintele Turciei, Recep Tayyp Erdogan, la una din vilele sale.
Potrivit acelorasi surse, in acest dosar, DNA a cerut ajutorul mai multor state pentru a verifica unele tranzactii facute intre terti care ar fi jucat rolul de intermediari intre compania kazaha si oficiali ai statului roman.
Ce prevede memorandumul
In schimbul stergerii datoriei, memorandumul prevede ca Rompetrol Group sa achizitioneze un pachet de actiuni de la statul roman in valoare de 200 de milioane de dolari, dar si infiintarea unui fond care sa realizeze investitii in valoare de un aproximativ un miliard de dolari.
Problema este ca aceste lucruri nu s-au intamplat pana acum. In martie 2016, Azamat Zhangulov, Senior Vice President al KMG International, preciza ca abia in acest an s-ar putea infiinta fondul respectiv, potrivit Evenimentul Zilei.
De asemenea, deputatul PNL Andreea Paul a atras atentia asupra unei probleme pe care o are memorandumul.
“A fost atat de prost facut de catre Guvernul Ponta incat nu prevede vreun termen pentru ca actionarul majoritar al Rompetrol sa-si indeplineasca promisiunile si nici vreo clauza sanctionatorie in cazul nerespectarii acestor angajamente”, arata Andreea Paul pe blogul sau.

Vezi si

Supermarketurile nu vor fi închise în week-end. Ciolacu: Rezultă clar că nu e oportun

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că supermarketurile nu vor …