Ponta: Se apropie viituri periculoase pe Dunare. Am organizat COMANDAMENT NAŢIONAL DE INUNDAŢII la Craiova

reportersite
19/05/14 ora:5:36pm

pontaPremierul Victor Ponta a declarat, luni, că un comandament naţional de inundaţii a fost organizat în Craiova, care va fi coordonat de vicepremierul Liviu Dragnea. Oficialul a precizat că România va fi lovită de viituri puternice pe Dunăre şi a cerut autorităţilor alertă maximă.

“De azi (luni, 19 mai – n.r.) vom avea comandament naţional de inundaţii la Craiova, iar vicepremierul Liviu Dragnea va coordona instituţiile din zonă. Mai repede de o săptămână nu vom putea să stăm linştiţi. Viiturile care vin din Serbia reprezintă un pericol extrem de ridicat şi trebuie să intervenim cu toate forţele. Până acum am reuşit să evităm pericole mari.

Am discutat cu Oprea şi Duşa şi la Craiova sunt puse la dispoziţie elicoptere de la MAI. Dacă apare vreo problemă putem să salvăm vieţi omeneşti. Vă cer coordonare perfectă cu centrul de la Craiova. Dragnea stă acolo şi asigură că toate instituţiile au un comandament unic şi ştiu să se coordoneze”, a declarat Victor Ponta.

Guvernul va solicita ajutorul Armatei la inundaţii în cazul în care problemele nu vor putea fi înlăturate cu ajutorul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Poliţei, Apelor Române şi autorităţilor locale, a mai spus Victor Ponta. “Azi nu este nevoie ca armata să intervină, dar să fie pregătită. Dacă nu reuşim cu forţele de la Poliţie, de la ISU, de la autorităţi locale şi Apele Române, vom apela şi la Armată”, a spus premierul Victor Ponta.

Oficialul le-a mulţumit militarilor care au lucrat în Vâlcea pentru amenajarea unor poduri în locul celor rupte de viituri.

Premierul l-a desemnat pe Raed Arafat să ţină legătura cu autorităţile din Bosnia şi Serbia, grav lovite de inundaţii, iar dacă au nevoie de ajutor, ţara noastră să le pună la dispoziţie pompe pentru scoaterea apei din zonele inundate, pături, alimente.

Hidrologii au emis un COD PORTOCALIU de inundaţii pe Dunăre. Avertizarea vizează sectorul aval S.H.E.N. Porţile de Fier – Zimnicea şi este valabilă de sâmbătă până pe 26 mai. De asemenea, avertizări tip cod portocaliu şi cod galben au fost emise şi pentru alte bazine hidrografice din ţară.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor anunţă instituirea, începând de sâmbătă, ora 10, şi până pe data de 26 mai, a Codului Portocaliu de inundaţii pe Dunăre, pe sectorul aval S.H.E.N. Porţile de Fier – Zimnicea (sector îndiguit aval Gruia) – judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman.

Potrivit anunţului, sunt aşteptate creşteri de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de apărare.