Thursday , August 18 2022

Ponta: REFERENDUM pentru revizuirea Constitutiei, la toamna

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a anunţat, marţi, că referendumul pentru modificarea Constituţiei ar putea avea loc în septembrie sau octombrie. Pentru funcţia de preşedinte al Comisiei parlamentare de revizuire, Ponta îl susţine pe liderul PNL, Crin Antonescu.
“Din punctul meu de vedere ar fi foarte bine ca domnul Antonescu să conducă el comisia de revizuire”, a declarat Victor Ponta.
El a amintit că această comisie a fost înfiinţată de către Parlament în timpul legislaturii trecute şi că este nevoie de selectarea unei noi componenţe. “Preşedinţia va reveni, bineîneţeles, USL, iar din partea USL este cel mai bine dacă ar fi condusă de Crin Antonescu”, a apreciat premierul.
El a precizat că plebiscitul pentru validarea Constituţiei ar putea avea loc în septembrie sau octombrie. “Nu avem tensiuni politice în acest an, iar 2013 este exact momentul în care putem face o modificare de substanţă a sistemului politic în care să nu mai avem crize, suspendări”, a spus Ponta.
Prim-ministrul a arătat că sprijină ideea unui preşedinte ales prin vot direct, dar cu atribuţii clarificate. “Ideea mea şi a PSD este că trebuie să avem un preşedinte ales în mod direct şi cu o republică precum cele din Portugalia, Polonia, Austria sau Irlanda, în care să avem un preşedinte-arbitru, după 10 ani în care am avut un preşedinte-jucător”, a declarat social-democratul adăugând că este nevoie să fie clarificate şi condiţiile în care este numit prim-ministrul.
“Vorbim foarte clar despre clarificarea atribuţiilor preşedintelui, de un preşedinte-arbitru, nu unul care să îmbrace tricoul unei echipe, care să centreze, tot el să tragă la poartă şi să mai şi certe jucătorii”, a afirmat şeful Guvernului.
Acesta a reiterat sprijinul său pentru constituirea unui forum constituţional în care, alături de decidenţii politici să fie reprezentată şi societatea civilă. Acest organism ar colecta toate propunerile privind reforma constituţională, iar în chestiunile în care se ajunge la un consens mai larg, să se formuleze propuneri concrete. Acestea ar putea fi trimise comisiei parlamentare de revizuire în luna mai, urmând ca electoratul să se pronunţe asupra legii fundamentale prin referendum în prima parte a toamnei acestui an.

Vezi si

Pe 28 august începe o nouă ediție a programului „Litoralul pentru toți”. Tarifele de cazare pornesc de la 35 de lei pe noapte de persoană

FPTR lansează o nouă ediție a programului “Litoralul pentru toți”. Programul începe pe data de …