Thursday , September 29 2022
Breaking News

Ponta: POSDRU va fi deblocat în această săptămână

Premierul Victor Ponta a anuţat, luni, că POSDRU va fi deblocat în această săptămână, urmând a reîncepe transmiterile de cereri de decontare către Comisia Europeană, el arătând că Guvernul a reuşit şi deblocarea Programului Operaţional Regional şi Programului Operaţional Sectorial pe Mediu.
“Am informat colegii din USL, alături de miniştrii de resort, despre faptul că Guvernul actual, în cele şase luni de activitate, a reuşit să îndrepte foarte multe din deficienţele produse de vechile guvernări în perioada 2009-2011, astfel încât Programul Operaţional Regional şi Programul Operaţional Sectorial pe Mediu au fost deblocate prin aplicarea unor corecţii financiare mai mici decât se solicitase iniţial. De asemenea, POSDRU în această săptămână va fi deblocat, vor reîncepe transmiterile de cereri de decontare către Comisia Europeană”, a anunţat Ponta.
El a precizat că vor rămâne în suspensie, pentru sfârşitul anului şi începutul anului viitor, deblocarea Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii şi Programului Operaţional Sectorial de Transporturi.
“Aceste programe au fost blocate şi au intrat în procedură de presuspendare în urma gravelor deficienţe constatate în perioada 2009 – octombrie 2011, iar Guvernul actual a reuşit să îndrepte pentru trei dintre ele deficienţele constatate, evident acceptând şi corecţii financiare, conform regulamentelor europene, corecţii care nu puteau fi evitate, deoarece se referă la perioada 2009-2011”, a spus Ponta.
Victor Ponta a susţinut că Guvernul său a moştenit un “dezastru” în ceea ce priveşte utilizarea fondurilor europene şi a reuşit în şase luni să îndrepte o parte semnificativă din acest dezastru.
“Am moştenit un dezastru în ce priveşte utilizarea fondurilor europene şi am reuşit în şase luni să îndreptăm o parte semnificativă din acest dezastru. Critica lui Traian Băsescu şi a PDL e că nu am reuşit să facem din dezastru un paradis. Soluţia pe care ei o propun e să vină înapoi cei care au produs dezastrul”, a mai spus Ponta.
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, vineri, că eşecul concilierii între PE şi CE privind rectificarea bugetului UE pe 2012 afectează “foarte serios” şi bugetul României, Bruxelles-ul nemaiavând bani în acest an pentru rambursări în cazul deblocării plăţilor pe POSDRU.
Tot vineri, premierul declara că ar fi o şansă ca în 15 decembrie să apară un compromis între CE şi PE pe această temă.
“Noi am acceptat condiţiile financiare, am făcut acţiunile pentru repornirea POSDRU şi transmitem cererile de decontare, dar Bruxelles ne spune că nu are să ne dea banii. Am discutat despre această situaţie şi există o şansă ca în ultima sesiune a PE din 15 decembrie de la Strasbourg să apară un compromis între CE şi PE. Suntem victime ale unei situaţii dificile între PE şi CE”, a arătat Ponta.
În 7 noiembrie, premierul spunea că pentru deblocarea POSDRU va avea loc o misiune de audit în perioada 19-21 noiembrie.
“La POSDRU urmează să avem misiunea de audit, 19-21 (noiembrie – n.r.), care să certifice îndeplinirea tuturor condiţiilor şi acceptarea corecţiilor financiare, şi implicit, în luna decembrie, trimiterea către decontare a tuturor facturilor la POSDRU. Programul Operaţional Regional poate fi şi urmează să fie deblocat în luna decembrie”, a declarat Ponta.

Vezi si

Escortă româncă de 23 de ani, ucisă în bătaie de un client în Austria. Fata s-a înecat cu sânge și vomă

O tânără româncă a fost ucisă sâmbătă, 24 septembrie, în Austria. Ana Maria, despre care …

One comment

  1. “romania is a very big hazna ecologica”…mai draga:)))