Ponta: Ion Stan nu mai poate face parte din PSD. Soluţia ar fi să demisioneze din Parlament

reportersite
21 decembrie 2012, 13:29

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, vineri, după respingerea în plenul Camerei a ridicării imunităţii lui Ion Stan, că acesta nu mai poate face parte din PSD şi că soluţia, în urma votului deputaţilor, ar fi ca acesta să demisioneze din Parlament.

Ponta a precizat în mai multe rânduri că el, în calitate de deputat, a votat pentru ridicarea imunităţii lui Ion Stan.

Premierul a mai arătat că votul din Camera Deputaţilor va afecta România în plan extern, în privinţa MCV şi a aderării la Schengen.

„Pentru obiectivele noastre legate de MCV, intrarea în spaţiul Schengen, e un rezultat rău. Eu am votat în această idee pentru ridicarea imunităţii, însă decizia plenului e foarte clară, domnul Stan va fi cercetat în continuare în stare de libertate, trimis în judecată şi instanţa se va pronunţa (…) Lucrul acesta ne va afecta în mod clar în rapoartele internaţionale”, a declarat Ponta.

Victor Ponta a precizat că PSD va lua decizia politică de a-l înlătura pe Ion Stan din partid, dar că acest lucru nu rezolvă ridicarea imunităţii deputatului, singura soluţie în acest sens fiind demisia lui Stan din Parlament.

„Nu mai poate face parte nici din grupul PSD, nici din PSD şi soluţia ar fi ca domnia sa să-şi dea demisia din Parlament, cum şi-a dat-o şi fostul deputat Trăşculescu pentru a nu se considera că se ascunde în spatele imunităţii parlamentare, inclusiv referitor la cererea de reţinere şi arestare (…) Dacă nu pleacă din PSD, organiza Dâmboviţa va face acest lucru (a-l exlcude din partid, n.r.) însă lucrul acesta tot nu rezolvă cererea referitoare la imunitate, ci doar eventuala demisie pe care eu i-o cer în mod public”, a declarat Ponta.

El a precizat că din cele aflate de la deputaţii jurişti, cu privire la dosarul lui Stan, că „sunt probe clare referitoare la comiterea acelor fapte”.

„Aici e clar că nu e vorba doar de parlamentarii PSD, probabil că foarte mulţi parlamentari, şi din PNL şi din celelalte grupuri nu au fost de acord cu ideea (…) În mod sigur o mare parte dintre parlamentarii la primul mandat nu au ştiut exact sistemul (legat de modul în care s-a votat secret cu bile pentru sau împotriva ridicării imunităţii, n.r.) însă nu vreau să găsesc din asta o scuză”, a mai explicat liderul PSD.