Wednesday , February 1 2023

Ponta îndulceste tonul cu PNL: Noi dam premierul, voi presedintele

PSD întinde o mân\ de colaborare c\tre PNL dup\ ce luni întregi s-a jucat de-a mireasa curtat\ asiduu, dar care se las\ greu. Pe fondul ultimelor sondaje, pre[edintele PSD, Victor Ponta, a declarat, duminic\, în cadrul unei emisiuni televizate, c\ vede perfect fezabil\ varianta ca PSD, cel mai votat partid în sondajele recente, s\ dea premierul, iar PNL s\ dea pre[edintele, Crin Antonescu fiind, acum, considerat de români favorit la Pre[edin]ie.
Dac\ pân\ mai acum câteva s\ptm\ni se ferea s\ vorbeasc\ despre eventualitatea unui govern comun cu PNL, ultimele sondaje aruncate pe pia]\ i-au oferit lui Ponta prilejul potrivit s\ vorbeasc\ despre o astfel de alian]\ guvernamental\.
Întrebat ce vrea s\ pun\ în locul Guvernului Boc, dup\ o eventual\ c\dere a acestuia, Ponta a r\spuns: “Un Guvern PSD-PNL, al celor dou\ partide, cu un plan anticriz\”. El a amintit c\ PSD a stabilit deja cu PNL un program economic comun.
Întrebat dac\ ar fi dispus s\ conduc\ acest Guvern PSD-PNL, Ponta a subliniat c\ nu persoana este important\ [i c\ social-democra]ii nu pot impune persoane. “Cred c\ PSD are câ]iva oameni care ar putea conduce acest Guvern”, a spus Ponta. Întrebat dac\ printre aceste persoane se afl\ [i el, Ponta a r\spuns: “Vre]i s\ m\ prezint pe mine însumi? Nu persoana mea este condi]ia pentru colaborarea cu PNL”.
În schimb, liderul social-democrat a invocat scourile sondajelor “recente”, care fac din PSD cel mai votat partid, cu cote de 38%-40%, iar din Crin Antonescu, cel mai votat candidat pentru Pre[edin]ie.
“Pentru noi n-ar fi problem\ de orgoliu s\ spunem c\ PSD este partidul care poate s\ dea prim-ministrul [i PNL pre[edintele, dac\ asta ar fi o solu]ie politic\ agreat\ îns\ de cei care ne voteaz\”, a avertizat Ponta, men]ionând c\ pentru el varianta este “perfect fezabil\”.
Întrebat dac\ dore[te o fuziune PSD-PNL, Ponta a r\spuns: “Nu, Doamne Fere[te!”.
El a admis c\ nu este exclus\ candidatura sa la Pre[edin]ie la urm\toarele alegeri, dar este pu]in probabil\, deaorece peste patru ani va avea 42 de ani [i simte c\ poate fi mai bun în zona executiv\.
“Dac\ PSD poate accede la guvernare cu un program social-democrat [i condi]ia este ca nu Victor Ponta s\ fie prim-ministru, o accept imediat”, a atras aten]ia Ponta. El a spus c\ pune ca [i condi]ie a discu]iei cu PNL ca PSD s\ dea premierul, numele acestuia urmând s\ fie stabilit ulterior.
Ponta a exclus posibilitatea ca Adrian N\stase s\ mai fie prim-ministru. “Am avut aceast\ discu]ie. Adrian N\stase este un om serios. A fost premier. Ce s\ mai fie? Ministru?”a mai spus Ponta.
Întrebat cum î[i explic\ atacurile la adresa sa din partea lui Crin Antonescu, lider PNL care a spus c\ Ponta, ca procuror, nu a fost în stare s\ îl aresteze pe Traian B\sescu, Ponta a r\spuns, râzând: “Asta-i o gândire a la Traian B\sescu … c\ trebuia s\-l arestez pe Traian B\sescu”. El a men]ionat c\ trebuie aresta]i cei împotriva c\rora exist\ probe, nu cei care nu-]i plac.
În replic\, vicepre[edintele PNL Mihai Voicu, a declarat c\ orice plan de viitor trebuie discutat serios.
“Pân\ în 2014 mai este cale lung\. Eu cred c\ PNL [i PSD ar trebui s\ se concentreze acum pe ac]iunea parlamentar\ care s\ conduc\ la înl\turarea guvernului Boc. Orice plan de viitor trebuie discutat serios de conducerile celor dou\ partide, sunt lucruri mai complicate [i nu a[ vrea s\ fac un comentariu pe acest subiect”, a precizat Mihai Voicu.

Vezi si

Pensionarii cărora le-au fost reținuți pe nedrept banii un an li se vor restitui sumele

Calculele ministerului de finanțe vor fi îndreptate de premierul Ciucă: pensionarii cărora le-au fost reținuți …