Monday , February 26 2024

Ponta îndulceste tonul cu PNL: Noi dam premierul, voi presedintele

PSD întinde o mân\ de colaborare c\tre PNL dup\ ce luni întregi s-a jucat de-a mireasa curtat\ asiduu, dar care se las\ greu. Pe fondul ultimelor sondaje, pre[edintele PSD, Victor Ponta, a declarat, duminic\, în cadrul unei emisiuni televizate, c\ vede perfect fezabil\ varianta ca PSD, cel mai votat partid în sondajele recente, s\ dea premierul, iar PNL s\ dea pre[edintele, Crin Antonescu fiind, acum, considerat de români favorit la Pre[edin]ie.
Dac\ pân\ mai acum câteva s\ptm\ni se ferea s\ vorbeasc\ despre eventualitatea unui govern comun cu PNL, ultimele sondaje aruncate pe pia]\ i-au oferit lui Ponta prilejul potrivit s\ vorbeasc\ despre o astfel de alian]\ guvernamental\.
Întrebat ce vrea s\ pun\ în locul Guvernului Boc, dup\ o eventual\ c\dere a acestuia, Ponta a r\spuns: “Un Guvern PSD-PNL, al celor dou\ partide, cu un plan anticriz\”. El a amintit c\ PSD a stabilit deja cu PNL un program economic comun.
Întrebat dac\ ar fi dispus s\ conduc\ acest Guvern PSD-PNL, Ponta a subliniat c\ nu persoana este important\ [i c\ social-democra]ii nu pot impune persoane. “Cred c\ PSD are câ]iva oameni care ar putea conduce acest Guvern”, a spus Ponta. Întrebat dac\ printre aceste persoane se afl\ [i el, Ponta a r\spuns: “Vre]i s\ m\ prezint pe mine însumi? Nu persoana mea este condi]ia pentru colaborarea cu PNL”.
În schimb, liderul social-democrat a invocat scourile sondajelor “recente”, care fac din PSD cel mai votat partid, cu cote de 38%-40%, iar din Crin Antonescu, cel mai votat candidat pentru Pre[edin]ie.
“Pentru noi n-ar fi problem\ de orgoliu s\ spunem c\ PSD este partidul care poate s\ dea prim-ministrul [i PNL pre[edintele, dac\ asta ar fi o solu]ie politic\ agreat\ îns\ de cei care ne voteaz\”, a avertizat Ponta, men]ionând c\ pentru el varianta este “perfect fezabil\”.
Întrebat dac\ dore[te o fuziune PSD-PNL, Ponta a r\spuns: “Nu, Doamne Fere[te!”.
El a admis c\ nu este exclus\ candidatura sa la Pre[edin]ie la urm\toarele alegeri, dar este pu]in probabil\, deaorece peste patru ani va avea 42 de ani [i simte c\ poate fi mai bun în zona executiv\.
“Dac\ PSD poate accede la guvernare cu un program social-democrat [i condi]ia este ca nu Victor Ponta s\ fie prim-ministru, o accept imediat”, a atras aten]ia Ponta. El a spus c\ pune ca [i condi]ie a discu]iei cu PNL ca PSD s\ dea premierul, numele acestuia urmând s\ fie stabilit ulterior.
Ponta a exclus posibilitatea ca Adrian N\stase s\ mai fie prim-ministru. “Am avut aceast\ discu]ie. Adrian N\stase este un om serios. A fost premier. Ce s\ mai fie? Ministru?”a mai spus Ponta.
Întrebat cum î[i explic\ atacurile la adresa sa din partea lui Crin Antonescu, lider PNL care a spus c\ Ponta, ca procuror, nu a fost în stare s\ îl aresteze pe Traian B\sescu, Ponta a r\spuns, râzând: “Asta-i o gândire a la Traian B\sescu … c\ trebuia s\-l arestez pe Traian B\sescu”. El a men]ionat c\ trebuie aresta]i cei împotriva c\rora exist\ probe, nu cei care nu-]i plac.
În replic\, vicepre[edintele PNL Mihai Voicu, a declarat c\ orice plan de viitor trebuie discutat serios.
“Pân\ în 2014 mai este cale lung\. Eu cred c\ PNL [i PSD ar trebui s\ se concentreze acum pe ac]iunea parlamentar\ care s\ conduc\ la înl\turarea guvernului Boc. Orice plan de viitor trebuie discutat serios de conducerile celor dou\ partide, sunt lucruri mai complicate [i nu a[ vrea s\ fac un comentariu pe acest subiect”, a precizat Mihai Voicu.

Vezi si

Două românce, mamă și fiică, chiriașe în blocul mistuit de flăcări din Valencia sunt date dispărute

Două românce se află pe lista persoanelor dispărute în incendiul care a mistuit un bloc …