Thursday , March 28 2024

Ponta îi dă ultimatum lui Dan Diaconescu: Să vină cu banii până la 1 octombrie

Premierul Victor Ponta a declarat marţi că, în cazul în care Dan Diaconescu nu va plăti până la 1 octombrie banii pentru acțiunile Oltchim, va numi un nou management.
Ponta: Am avut discuţii şi am considerat necesar să punem la dispoziţia media câteva date esenţiale din ultimii ani a situaţiei de la Oltchim. E necesar deoarece a existat un interes major. Oltchim nu înseamnă doar 3000 de angajaţi, ci şi alte unităţi economice. Situaţia de la Oltchim e în responsabilitatea Guvernului. Trebuie o strategie de recuperare a datoriilor şi de aducere a combinatului pe profit. Datele sunt publice şi arată cum s-a ajuns la momentul de azi.
Aş vrea să încep cu anul 2006 când compania PSS devine acţionar la Oltchim. Aş vrea ca bătălia politică să se limiteze. Acel guvern care a semnat era format din Blaga, Flutur, Macovei. Au fost oameni care au adoptat ordonanţa. Situaţia Oltchim s-a deteriorat, iar ultimii trei ani au fost o cădere gravă. Datoriile Oltchim către furnizori erau de 11 milioane de lei, către bugetul de stat 7 milionae, către alţi creditori peste 5 milioane, credite nerambursate la termen – 2009. În 2010, datoriile au crescut, pe vremea domnului Videanu. Pe vremea domnului Ariton, în 2011, datoriile au crescut din nou. Oltchim nu a mai găsit finanţare.
În 2009, s-ar fi putut salva Oltchimul mult mai uşor. Practic, timp de 3 ani, din motive obiective sau subiective, Oltchim a devenit o societate într-o situaţie fără ieşire. Cei care au adus Oltchim în situaţia de acum, ne dau sfaturi.
În ultima perioadă, ministerul Economiei şi ANAF au pornit investigarea cauzelor care au dus la aceste datorii. Vom sesiza şi DNA. Important e ca această situaţie să nu rămână fără niciun fel de vinovat.
Pe 8 decembrie 2011, guvernul Boc desemnează compania Price Waterhouse Coopers pe post de consultant pentru privatizare. Termenul agreat cu FMI pentru privatizare a fost luna aprilie 2012. Consultantul a definit caietul de sarcini şi procedura. În aprilie, guvernul MRU nu a aprobat desfăşurarea procedurii. S-a ajuns la peste 250 de milioane de euro. Orice investitor, întreabă ce datorii are de plătit.
De ce consultantul a propus acceptarea fără restricţie a participanţilor? Orice restricţii referitoare la experienţă în domeniu şi alte condiţionări ar fi dus ca la licitaţia din 21 să fie o singură companie, PSS. Consultantul nu a anticipat că va veni o persoană fizică. A propus o licitaţie deschisă.
Dan Diaconescu a venit cu o ofertă în conformitate cu caietul de sarcini.
Conversia datoriei AVAS în acţiuni: Guvernul a dorit această conversie. Conform legii, această conversie se poate face doar în momentul în care deţii două treimi din adunarea acţionarilor. Ministerul Economiei a venit în guvern cu un memorandum prin care a propus să vindem acţiunile şi datoriile separat. Era imposibil această conversie.
Concernul rusesc TISE a comunicat oficial că decizia e de a nu participa în procesul de privatizare al Oltchim, dar au precizat că nu exclude continuarea cooperării.
OMV Petrom şi-a dat în scris acordul de a negocia vânzarea Arpechim către cel care va deveni acţionar majoritar la Oltchim. Cea mai importantă parte a Arpechim pentru Oltchim a fost transferată deja către Oltchim acum doi ani. Oltchim poate funcţiona şi fără Arpechim.
Oferta domnului Dan Diaconescu nu este publică, deşi a apărut în presă. Se arată că plata se va face în lei la semnarea contractului de cumpărare a pachetului de acţiuni. Există un termen până luni 1 octombrie în care se poate face această plată. Când se semnează contractul, trebuie făcută plata. Spune în document că dispune de sumele necesare. Dacă se dovedeşte a fi falsă, atrage răspunderea penală. Imediat după anunţarea câştigătorului, vă prezentăm echipa de manageri, mai scrie. E o obligaţie neîndeplinită. Punctul 7: Planul de afaceri va fi prezentat în termen de 48 de ore – au expirat pe 24 septembrie.
Ce s-ar întâmpla cu cei 45 de milioane de euro dacă Diaconescu va plăti? Pot fi acordaţi ca împrumut de salvgardare pentru cel mult şase luni pentru funcţionarea combinatului. Există o condiţie: să fie plătiţi de Dan Diaconescu.
Suntem pregătiţi pentru a discuta mai departe toate procedurile care se impun. Luăm în calcul şi faptul că Diaconescu nu va putea plăti preţul de 45 de milioane de euro. În aceste condiţii, responsabilitatea pentru acei oameni rămâne în sarcina guvernului, motiv pentru care vom numi un nou managemenet, un administrator special care să oprească contractele dăunătoare. În maxim 6 luni, să reluăm procesul de privatizare cu un investitor strategic. Aşteptăm data de 1 octombrie pentru a şti dacă ministerul rămâne propietar majoritar al Oltchim.
E vorba de soarta mai multor mii de oameni şi soarta unor instituţii importante. Guvernul a încercat şi va încerca să găsească soluţia cea mai bună pentru salvarea combinatului, indiferent de interesele politice.
Cei care au produs catastrofa de la Oltchim, ar trebui să aibă bunul-simţ de a nu mai vorbi. Domnul Videanu este unul dintre ei.
Cel care vine şi salvează locurile de muncă, achită o parte din datorii, acela e cel care trebuie să câştige.

Vezi si

Supermarketurile nu vor fi închise în week-end. Ciolacu: Rezultă clar că nu e oportun

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că supermarketurile nu vor …