Friday , June 2 2023

Ponta, după întâlnirea cu Băsescu: România nu va solicita vot pe Schengen

După întâlnirea de marţi de la Cotroceni, premierul a declarat că România nu va solicita un vot pentru aderarea la Schengen la Consiliul JAI şi nu va mai lua în calcul un termen pentru finalizarea acestui proces
România nu va solicita un vot pentru aderarea la Schengen şi nu va mai lua în calcul un termen pentru finalizarea acestui proces, a declarat, la un post TV, premierul Victor Ponta, după discuţiile de la Palatul Cotroceni, potrivit Mediafax.
El a insistat în acelaşi timp că nu există la acest moment o altă poziţie oficială decât cea a Germaniei privind aderarea României la Schengen.
“Probabil că Olanda ar vota alături de Germania. Nu se pune problema să mai cerem vot, sunt convins că Germania, de obicei, nu rămâne singură când se pune problema de vot, că totuşi e una dintre ţările-lider ale Uniunii Europene, iar pentru România nu se schimbă nimic dacă e un singur vot împotrivă sau sunt trei ori cinci. Practic, un singur vot, dreptul de veto anunţat oficial de Germania, este suficient şi, din acest motiv, am considerat că nu are rost să încălcăm uzanţele europene”, a spus Ponta, explicând că atunci când se anunţă un drept de veto din partea unei ţări, nu se mai merge la vot, ci pe ideea unui compromis pentru o perioadă ulterioară.
Administraţia Prezidenţială a informat că, la consultările de la Cotroceni cu premierul şi miniştrii de Externe şi de Interne, s-au discutat teme de politică externă, precum şi mandatele României pentru şedinţa COREPER din 6 martie şi pentru Consiliul JAI din 7 – 8 martie.
Acelaşi mesaj a fost transmis şi de Guvern.
În urma anunţului ministrului de interne al Germaniei că ţara lui se va opune aderării României la Schengen, atât Victor Ponta, cât şi preşedintele Traian Băsescu au declarat că nu este oportună insistenţa pentru un termen de aderare, în cadrul reuniunii JAI, care are loc între 7 şi 8 martie.
Şeful statului a arătat că poziţia corectă care ar trebui adoptată de autorităţi pe tema Schengen ar fi “să se ia notă şi să stabilim un alt termen în care să discutăm accesul în Schengen”. “Trebuie să obţinem o altă dată, poate fi septembrie, poate fi decembrie”, a spus Băsescu.
Tot preşedintele a adăugat că “sunt cel puţin şapte state care ar fi votat împotrivă dacă s-ar fi ajuns la vot pe Schengen”.
În replică, premierul a declarat că ideea susţinută de Băsescu potrivit căruia cel puţin şapte state s-ar fi opus încazul unui vot pentru aderarea României la Schengen reprezintă “o poveste” care nu există şi a arătat că poziţia statelor UE nu poate fi discutată “după bârfe”.

Vezi si

Deca: Rugăm cadrele didactice să ne ajute să putem finaliza acest an în bune condiții

„Rugăm cadrele didactice să ne ajute să putem finaliza acest an în bune condiții”, spune …