Monday , February 6 2023

Ponta despre folosirea infograficului ZF, fără citarea sursei: Dacă e vreo greşeală, ne cerem scuze!

infografic ZF

Premierul Ponta a declarat, după ce marţi a prezentat un material al Guvernului cu un infografic publicat anterior de Ziarul Financiar, dar nu a citat sursa graficului, că este important că Guvernul a pus date corecte la dispoziţia publicului şi că, dacă este vreo greşeală, Executivul îşi cere scuze.
Marţi seara, premierul Victor Ponta a folosit, în prezentarea acelui material, reprezentând bilanţul la doi ani de activitate, un infografic publicat de Ziarul Financiar pe 9 iulie 2014, care ilustrează scăderea randamentelor la titlurile de stat în lei, fără să citeze însă sursa infograficului.
Miercuri, la solicitarea jurnaliştilor de a explica de ce a folosit infograficul fără să citeze sursa, respectiv Ziarul Financiar, premierul a afirmat că importantă este corectitudinea datelor prezentate.
“Acum, orice facem, tot nu-i bine! Că nu punem date… am pus toate datele la dispoziţie, tot nu-i bine! Eu cred că mi-am făcut datoria să explic cum stăm din punct de vedere economic, financiar şi bugetar. Dacă e vreo greşeală, sigur că da, ne cerem scuze, dar eu cred că datele care sunt la dispoziţie – şi important e că nu sunt greşite acele date – au dovedit faptul că putem să introducem măsura reducerii contribuţiilor de asigurări sociale, să o facem sustenabilă”, a spus Ponta.
Datele prezentate în infografic arată evoluţia randamentelor medii la titlturile de stat în lei după maturitate în ultimii cinci ani ( % ) pe şase luni, 12 luni, trei ani, cinci ani şi 10 ani.
Ziarul Financiar a precizat că sursa datelor este mfinante.ro, de unde ar fi putut şi specialiştii premierului Ponta să culeagă aceste date şi să-şi realizeze propriul infografic, cum a fost cazul cu celelalte date macroeconomice prezentate marţi de şeful Executivului.

Vezi si

A murit Răzvan Theodorescu, vicepreședintele Academiei Române

Vicepreședintele Academiei Române, Răzvan Theodorescu, a murit, luni, la vârsta de 83 de ani. “Sunt …