Tuesday , April 16 2024

Ponta demite conducerea INS. Gafa de 1 miliard sau tap ispasitor?

Premierul Victor Ponta a anunţat că a solicitat secretarului general al Guvernului să pregătească schimbarea conducerii Institutului Naţional de Statistică pentru “greşeala gravă” comisă în calcularea PIB pe 2011, arătând că are nevoie ca la INS să lucreze oameni pe care se poate baza.
Premierul Ponta a anunţat vineri schimbarea conducerii INS: “A comis o greşeală gravă, vreau oameni pe care să mă bazez”.
Premierul Victor Ponta a declarat pe 3 ianuarie că o eroare de calcul a Institutului Naţional de Statistică (INS) privind Produsul Intern Brut (PIB) va determina reducerea cheltuielilor bugetare prevăzute pentru anul viitor cu aproape 1 miliard de lei pentru încadrarea în ţinta de deficit stabilită, scrie Mediafax.
Vorbind despre necesitatea construirii unui buget realist, Ponta a afirmat la B1 TV: “Apar în fiecare zi tot felul de elemente. De exemplu, am aflat la sfârşitul anului trecut, aproape de Revelion, acum mi s-a confirmat, că o greşeală de calcul a Institutului Naţional de Statistică privind Produsul Intern Brut în 2011, 2012, o greşeală care înseamnă 20 miliarde de lei la PIB în plus, calculate iniţial şi reduse acum, înseamnă implicit la deficit cheltuieli mai mici cu aproape un miliard de lei.
Contactaţi de Mediafax, reprezentanţii INS au recunoscut diferenţele între cifre, menţionând însă că nu este vorba despre o eroare, ci de o realitate pe care o relevă datele finale privind evoluţia PIB.
Ei ai arătat că cele mai recente date privind PIB-ul pentru anul 2011 indică o cifră cu aproximativ 20 miliarde de lei mai mică faţă de estimarea iniţială.
În primăvara anului trecut, PIB-ul anunţat de INS a fost de 578 miliarde de lei, faţă de 547 miliarde de lei, cifra luată în calcul pentru 2011. Ca urmare, Ministerul Finanţelor a lucrat pentru 2012 pe un PIB revizuit în sus de la 580 miliarde de lei la aproape 608 miliarde de lei.
Diferenţe între date estimate, semifinale şi finale au existat (pe baza bilanţurilor de la firme) în fiecare an, dar se pare că niciodată atât de mari, au adăugat reprezentanţii INS.
Pe baza datelor finale, inclusiv din bilanţurile firmelor, a rezultat că în 2011 consumul intermediar a fost mult mai mare faţă de 2010, cu câteva puncte procentuale. Reprezentanţii INS au adăugat că până la obţinerea datelor finale instituţia nu putea utiliza decât ponderile din 2010.
De asemenea, reprezentanţii INS au spus că nu puteau anticipa aceste diferenţe.
Institutul National de Statistică va da publicităţii vineri o serie de precizări privind diferenţele la calculul Produsului Intern Brut în ultimii doi ani, au declarat pentru Agerpres experţi din cadrul INS.
Aceştia au afirmat că INS a respectat în totalitate procedurile, iar diferenţele nu sunt determinate de erori, ci de faptul că la datele finale apar elemente noi, care nu pot fi anticipate la datele preliminare.
Mai mult, au adăugat sursele menţionate, şi Eurostat a cerut explicaţii pentru astfel de diferenţe iar INS a transmis precizările tehnice, context în care oficiul european de statistică nu a avut obiecţii.
Creşterea PIB pentru 2011 a fost estimată iniţial la 2,5%, însă în urma revizuirii a fost redusă la 2,2%.
Ţinta de de ficit bugetar pentru anul în curs este de 1,8% din PIB, în scădere de la 2,2% în 2012.

Vezi si

Aproape 1.000 de cazuri de rujeolă în ultima săptămână în România și un deces

Institutul Naţional de Sănătate Publică a informat marţi că în perioada 1 ianuarie 2023 – …