Friday , March 29 2024

Ponta CONTESTĂ numirea lui Lucian Duţă la CNAS: E cercetat penal

ponta

Premierul Victor Ponta consideră că revenirea lui Lucian Duţă, o persoană cercetată penal pentru activitatea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, dar numit de preşedintele Traian Băsescu drept membru în CA al CNAS, reprezintă o situaţie de natură să împiedice buna funcţionare a instituţiei.
Într-un comunicat transmis de Guvern se arată că, în urma situaţiei create prin desemnarea lui Lucian Duţă în Consiliul de administraţie al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, primul-ministru Victor Ponta a avut o discuţie, joi, la sediul Guvernului, cu preşedintele CNAS, Doru Bădescu, considerând că limbajul folosit în comunicatul oficial difuzat de CNAS a fost total nepotrivit. El i-a cerut preşedintelui Doru Badescu să îşi exprime regretul pentru acest ton şi pe viitor să folosească un limbaj instituţional adecvat.
În comunicat se mai arată însă că, dincolo de această “abordare nefericită”, primul-ministru Victor Ponta apreciază că există câteva probleme de fond în acest caz, şi anume că locul reprezentantului Administraţiei Prezidenţiale în Consiliul de Administraţie al CNAS a fost neocupat timp de opt luni, iar după ce în luna octombrie 2012 Monica Pop a fost numită pe această poziţie prin decret prezidenţial, publicat în Monitorul Oficial, la numai o lună locul a rămas vacant prin demisia acesteia din motive de incompatibilitate cu funcţia de director al Spitalului Clinic de Urgenta Oftalmologic Bucureşti.
În cazul desemnării doctorului Lucian Duţă, numirea a fost transmisă către preşedintele CNAS printr-o simplă adresă semnată de consilierul prezidenţial Virgil Păunescu (fost preşedinte CNAS), nefiind publicat niciun decret prezidenţial în Monitorul Oficial.
Guvernul aminteşte că doctorul Lucian Duţă face obiectul unor dosare de urmărire penală aflate pe rolul DNA în legatură cu încălcări ale legii privind Sistemul Informatic Unic Integrat de sănătate din România şi în legatură cu aplicarea taxei clawback, nereguli sesizate de Corpul de Control al primului-ministru, de Curtea de Conturi şi de CNAS încă de anul trecut. Toate aceste instituţii au sesizat prejudicii de milioane de euro.”Primul-ministru consideră ca revenirea unei persoane cercetate penal, în legătură cu activitatea CNAS, reprezintă o situaţie de natură să împiedice buna funcţionare a instituţiei. Preşedintele CNAS va aplica legea în vigoare în aşa fel încât să nu blocheze activitatea acestei instituţii atât de importante pentru cetăţeni, însă, până la soluţionarea cauzelor penale, există pericolul ca activitatea doctorului Lucian Duţă în poziţia de membru CA să afecteze grav cercetările în cauză, având acces la informaţii cu caracter confidenţial şi, de asemenea, putând să influenţeze martorii. CNAS este o instituţie extrem de importantă având în vedere că fondurile provin din contribuţiile cetăţenilor şi rolul acesteia este de a răspunde nevoilor contribuabililor”, se arată în comunicat.
Primul-ministru consideră că această situaţie regretabilă trebuie să-şi găsească “o soluţie rapidă” în scopul fundamental al bunei funcţionări a CNAS în slujba cetăţenilor.
Preşedintele Traian Băsescu l-a desemnat pe fostul preşedinte al CNAS Lucian Duţă drept membru în Consiliul de Administraţie al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate din partea Administraţiei Prezidenţiale, scrisoarea de nominalizare fiind transmisă în data de 10 iunie.
Conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate consideră numirea lui Lucian Duţă în Consiliul de Administraţie al instituţiei “o gafă” a Administraţiei Prezidenţiale, “specifică organizaţiilor mafiote”, şi ameninţă că, până la retragere acesteia, CA nu se va întruni. “Ca urmare a adresei Departamentului de Sănătate Publică al Administraţiei Prezidenţiale, prin care domnul consilier prezidenţial Virgil Păunescu îl numeşte membru în Consiliul de Administraţie al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pe dl. dr. Lucian Duţă, apreciem următoarele: Această numire este o gafă a Administraţiei Prezidenţiale. Este o numire specifică organizaţiilor mafiote. Consilierul prezidenţial Virgil Păunescu a deţinut, la rândul său, funcţia de preşedinte al CNAS pentru numai 29 de zile, în anul 2000”, arăta, miercuri, CNAS într-un comunicat de presă.
Lucian Duţă consideră că reacţia conducerii CNAS după numirea lui în Consiliul de Administraţie arată că cineva, probabil, se teme de votul său, de faptul că ar putea identifica de ce nu a fost finalizat proiectul cardului naţional de sănătate, precizând că votul lui este doar unul din şapte în CA.
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că indiferent cine se află la conducerea CNAS, instituţia trebuie să funcţioneze normal, întrucât ea deserveşte interesele pacienţilor, iar relaţiile instituţionale trebuie rezolvate fără exagerări. Eugen Nicolăescu a adăugat că, probabil, preşedintele Traian Băsescu ar trebui să explice raţiunile care fundamentează decizia de numire a lui Lucian Duţă în Consiliul de Administraţie al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
Lucian Duţă a fost preşedintele CNAS în perioada 2009-2012. În prezent, Duţă este membru în BPN al PDL şi preşedinte interimar al PDL Sector 1.
realitatea.net

Vezi si

Deca: Reforma curriculară începe cu liceul, care este nereformat de multă vreme şi are nevoie de o primenire

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat, vineri, la Sibiu, că se are în vedere o …