Saturday , April 20 2024

Ponta anunţă investiţii de 10 miliarde de euro şi 50.000 de noi locuri de muncă

ponta

Victor Ponta a declarat, joi, că România a avut mult de suferit din cauza “miopiei” relaţiilor externe, premierul susţinând că a scos ţara din izolarea internaţională. Declaraţiile au fost făcute în cadrul unei conferinţe de presă privind “Planul naţional de investiţii strategice şi creare de locuri de muncă”.
Principalele declaraţii ale lui Victor Ponta:
-Planul Naţional de Investiţii este în plină desfăşurare. Etapa întâi a constat în concolidarea macroeconomică. Am ieşit din procedura de deficit excesiv, am păstrat într-un an dificil obiectivul de a reduce deficitul sub 3% din PIB. În acelaşi timp, am aplicat măsuri de dreptate socială prin deciziile privind salariile bugetarilor şi pensiilor.
-Am ieşit din recesiunea economică şi chiar dacă a fost o creştere mică în special din cauza rezultatelor extrem de negative din Agricultură, în acest an suntem în grafic şi puţin peste ce ne-am planificat.
– În 2013 beneficiem de stabilitate politică şi economică. Am reuşit să deblocăm programele operaţionale: Mediu POSDRU, PO Regional şi PO de Transporturi.
-România a fost mioapă în ultimii ani în privinţa relaţiilor externe. Nu s-a uitat în afara graniţelor. Această miopie ne-a costat foarte mult.
-Trebuie să finalizăm reforma ANAF până în septembrie-octombrie.
-Faţă de anul trecut, în conturile Ministerului de Finanţe, din fonduri europene, au intrat 1,6 milioarde de euro şi mai sunt 0,4 trimise la Bruxelles. Deci, 2 miliarde de euro cash din fonduri europene care s-au dus în economie. E unul din marile succese din ultima perioadă şi nu reuşesc să înţeleg supărarea unora. Banii aceştia sunt cei mai ieftini, sunt fonduri nerambursabile, bani pe acre îî simţim imediat în economie.
-Am oprit condamnarea României la CEDO.
-Rolul regional al României într-o regiune cu multă instabilitate politică ne poate permite să folosim resursele economice în acest sens.
-Există un număr de o sută de mii de salariaţi stabili, lor li se adaugă alte tipuri de contracte, până la 1,5 milioane . Obiectivul strategic e să avem un număr de angajaţi cel puţin egal cu cel al pensionarilor.
Prim-ministrul va prezenta proiectul privind investiţiile strategice şi crearea de locuri de muncă.
Prima etapă a Planului Naţional de Investiţii Strategice este consolidarea macroeconomică (iesire din procedura de deficit excesiv – dupa 2007, deficit mai mic de 3%), luarea de masuri de dreptate sociala, reluarea cresterii economice (iesire din recesiune) şi oprirea risipei din banii publici, potrivit unui comunicat al Guvernului.
Etapa a doua constă în obţinerea de stabilitate economica si politica, deblocarea programelor operationale, relansarea luptei anti-evaziune (reforma ANAF) şi reforma salarizarii administratiei, iar cea de-a treia vizează relansarea relatiilor politice si economice externe (Europa, Asia) – atragerea de investitii de 10 miliarde de euro si crearea de minim 50.000 de noi locuri de munca pana la finalul anului.
În primele şase luni de la alegerile legislative din decembrie 2012, economia a înregistrat o creştere economică de 2,2%, iar la nivel internaţional “România a fost scoasa din izolarea externa” si s-au relansat relatiile economice la nivel extern, se arată într-un bilanţ al Guvernului.
Pentru 2013, Guvernul vizează investiţii strategice în cinci domenii cheie, crearea a 50.000 de locuri de muncă noi şi investiţii de cel puţin 10 miliarde de euro.
În perioada următoare se va investi strategic în domeniul energetic (creşterea independenţei energetice, scăderea preţului la factura de energie), al resurselor minerale (descoperirea de noi resurse, noi proiecte cu standarde ridicate de mediu), în agricultură (dezvoltare rurală, plăţi agricultori, investiţii pentru fermieri), industrie (competitivitate mai mare, domenii de excelenţă: auto, IT, comunicaţii, parcuri industriale, parcuri industriale şi sprijin IMM) şi infrastructură (infrastructură rutieră, infrastructură feroviară).

Vezi si

Tablou furat dintr-o galerie de artă britanică, estimat la două milioane de euro, găsit în România după patru ani

Un tablou estimat la 2 milioane de euro, furat dintr-o galerie din Oxford, în 2020, …