Monday , October 3 2022

Poliţiştii de la Serviciul Rutier Botoșani, arestaţi preventiv pentru corupţie, contestă decizia Tribunalului Suceava

Cei opt poliţişti de la Serviciul Rutier al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani, care au fost arestaţi preventiv, joi seară, în baza unor propuneri făcute de procurorii Serviciului Teritorial Suceava al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), au contestat decizia Tribunalului Suceava, potrivit portalului instanţelor de judecată – portal.just.ro.


Florin Eduard Iacob, Robert Neculai Fecioru, Luca Dumitru Cătălin, Gabriel Botezatu, Ionel Balan, Stelian Iulian Coşman, Anton Viorel şi Constantin Ciprian Rusu au depus la instanţă contestaţii faţă de măsura de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile, solicitările acestora urmând a fi analizate de magistraţii Curţii de Apel Suceava.

Procurorii Serviciului teritorial Suceava din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus, joi, punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de 11 persoane, dintre care un ofiţer de poliţie, nouă agenţi de poliţie şi o persoană fizică, în urma percheziţiilor care au avut loc miercuri la sediul Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani şi la alte 19 locaţii din judeţul Botoşani.

În acest dosar de corupţie a fost reţinut ofiţerul Eduard Florin Iacob, care este acuzat de luare de mită, abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, fals intelectual, uz de fals în formă continuată şi favorizarea făptuitorului.

De asemenea, au fost emise mandate de reţinere pentru agenţii Viorel Anton, Ionel Balan, Gabriel Botezatu, Robert Neculai Fecioru, Constantin Dorel Gherasim, Ionuţ Pavel Guriuc, Dumitru Cătălin Luca, Ciprian Constantin Rusu şi Iulian Stelian Coşman, în sarcina cărora s-a reţinut comiterea unor infracţiuni de luare de mită şi de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite.

Dintre cei nouă agenţi de poliţie reţinuţi au fost prezentaţi în faţa instanţei de judecată doar şapte, Constantin Dorel Gherasim şi Ionuţ Pavel Guriuc fiind plasaţi sub control judiciar.

De asemenea, s-a dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, începând cu data de 2 iunie, faţă de alţi şase agenţi de poliţie – Virgil Podaru, Mihai Romanescu, Ştefan Bunduc, Nicolae Ovidiu Puşcaşu, Lucian Ripiceanu şi Sorin Guraliuc, pentru infracţiuni de luare de mită şi de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

“În perioada iunie – noiembrie 2020, cei 16 inculpaţi, poliţişti în cadrul IPJ Botoşani – Serviciul Rutier, inclusiv ofiţerul de poliţie, în legătură cu neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu privind constatarea şi sancţionarea contravenţiilor la regimul circulaţiei, ar fi primit sume de bani cuprinse între 100 lei şi 100 euro de la mai mulţi conducători auto opriţi în trafic pentru depăşirea limitei de viteză sau alte abateri de la regimul rutier”, precizează DNA.

De asemenea, procurorii anticorupţie arată că, “în perioada 31 martie 2019 – 9 iulie 2020, ofiţerul Florin Eduard Iacob, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, ar fi falsificat toate documentele (procesul-verbal de constatare a infracţiunii flagrante, declaraţii de martori) care au stat la baza constituirii unui dosar penal ce avea ca obiect punerea în circulaţie sau conducere a unui autoturism neînmatriculat pe drumurile publice, deschis faţă de inculpatul persoană fizică, reţinut în cauză”.

Prin aceste demersuri, ofiţerul ar fi urmărit îngreunarea tragerii la răspundere penală a acestuia şi emiterea unei soluţii procedurale de netrimitere în judecată. (AGERPRES)

Vezi si

Ligia Deca este propusă de liberali pentru postul de ministru al Educației. Ea este consiliera lui Iohannis

Biroul Politic Național al PNL a decis, luni, prin vot, ca Ligia Deca să fie …