Friday , June 21 2024

Ploi, vijelii si grindina in urmatoarele doua zile

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, duminică, o informare meteo de ploi şi vijelii valabilă în intervalul 15 iulie, ora 15:00 – 16 iulie, ora 21:00. Fenomen vizat: instabilitate atmosferică accentuată.
Din după-amiaza zilei de duminică şi până luni seara, instabilitatea atmosferică se va accentua treptat în majoritatea regiunilor şi se va manifesta prin intensificări ale vântului, care trecător vor lua aspect de vijelie, frecvente descărcări electrice şi pe arii restrânse căderi de grindină.
Vor fi şi averse, izolat torenţiale, iar cantităţile de apă vor depăşi local 20-30 l/mp, în special în Moldova şi zona montană.
În cursul zilei de luni, vremea se vă răcori în toată ţara şi doar izolat în sudul extrem se vor mai atinge la amiază valori de 35-36 de grade.
Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.
PROGNOZA METEO BANAT
Vremea se va menţine călduroasă, local caniculară, până în jurul datei de 15 iulie, cu valori maxime care vor depăşi, în medie, 34…35 de grade şi minime de peste 18 grade. Apoi temperaturile vor scădea până la normalul perioadei, urmând să crească în perioada 18-20 iulie, iar ultimele zile ale intervalului vor fi din nou călduroase.
Instabilitatea atmosferică va fi destul de redusă, iar ploile puţine şi, în general, slabe cantitativ. Probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a ploilor va fi în intervalul 15-17 iulie.
PROGNOZA METEO CRIŞANA
Vremea călduroasă se va menţine până în 15 iulie, apoi valorile termice vor fi în scădere până în jurul datei de 18 iulie, când media temperaturilor maxime va fi de 24…25 de grade, iar media minimelor va fi de 12…14 grade. Procesul ulterior de încălzire va aduce temperaturile în apropierea normelor climatologice ale perioadei.
Probabilitatea de apariţie a averselor însoţite de descărcări electrice va fi mai ridicată în 12…13 iulie şi între 15 şi 20 iulie.
PROGNOZA METEO TRANSILVANIA
Valorile termice vor avea variaţii nesemnificative până în data de 16 iulie, apoi răcirea treptată va determina medii ale temperaturilor maxime de 22…24 de grade, până spre finalul celei de-a doua decade a lunii iulie. Spre finalul intervalului, vremea va redeveni călduroasă.
În intervalul 15-18 iulie probabilitatea de precipitaţii va fi semnificativă şi, pe arii restrânse, sunt posibile averse importante cantitativ, însoţite de descărcări electrice, intensificări ale vântului şi căderi de grindină.
PROGNOZA METEO MARAMUREŞ
În prima jumătate a intervalului, temperaturile vor fi în scădere uşoară şi treptată, până la valorile normale ale perioadei. În zilele cele mai răcoroase, mediile maximelor vor fi de 22..24 de grade. La finalul intervalului, vremea va redeveni călduroasă.
Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată şi se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi căderi de grindină, cu probabilitate mai mare de apariţie între 12 şi 17 iulie. Pe arii restrânse, aversele pot fi importante cantitativ.
PROGNOZA METEO MOLDOVA
Vremea se va menţine călduroasă, local caniculară, până în 15 iulie, cu medii ale maximelor pe regiune ce vor depăşi frecvent 30…32 de grade şi minime de 18…20 de grade. Apoi vremea se va răcori treptat, iar după data de 20 iulie va reveni la valori mai ridicate decât mediile climatologice.
Ploi pe arii mai extinse şi posibil importante cantitativ vor fi în intervalul 15-17 iulie, iar în rest instabilitatea atmosferică va fi redusă. Vor fi averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi condiţii de grindină.
PROGNOZA METEO DOBROGEA
Vremea se va menţine călduroasă în cea mai mare parte a intervalului, cu valorile termice cele mai ridicate în 14…15 iulie. La început, nopţile vor fi deosebit de calde, cu minime în jurul a 22 de grade, iar după data de 16 iulie vor scădea treptat, urmând să crescă din nou spre sfârşitul intervalului.
Ploile, slabe cantitativ şi pe arii restrânse, se vor semnala cu o probabilitate mai mare între 16 şi 18 iulie. Vor fi averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi condiţii de grindină.
PROGNOZA METEO BUCUREŞTI ŞI MUNTENIA
Vremea se va menţine caniculară până în data de 15 iulie, cu maxime termice de peste 35…37 de grade şi minime în jurul a 20 de grade. Apoi se va răcori treptat până spre 19 iulie, urmând ca sfârşitul intervalului să aducă din nou temperaturi peste normele climatologice.
Vor fi ploi puţine, mai ales averse slabe cantitativ, cu probabilitate mai ridicată de apariţie între 16 şi 18 iulie.
PROGNOZA METEO OLTENIA
Vremea se va menţine caniculară, până în jurul datei 16 iulie, cu valori maxime care vor depăşi, în medie, 34…36 de grade şi minime de peste 20 de grade. Apoi temperaturile vor scădea, astfel înât vor fi apropiate de normalul perioadei în 18…19 iulie. Ultimele zile ale intervalului vor fi din nou călduroase.
Instabilitatea atmosferică va fi foarte redusă, iar ploile puţine şi, în general, slabe cantitativ. Probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a ploilor va fi în 16…17 iulie.
PROGNOZA METEO LA MUNTE
Vremea va fi în general caldă, exceptând perioada 16…19 iulie, când valorile termice vor marca a scădere. În acelaşi interval, instabilitatea atmosferică va fi destul de accentuată, sunt de aşteptat averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi căderi de grindină. Pe arii restrânse, cantităţile de apă pot fi importante.

Vezi si

Măsuri pentru fluidizarea traficului și puncte de prim ajutor deschise în principalele vămi în perioada Rusaliilor

Poliția de frontieră a anunțat vineri că a luat măsuri pentru fluidizarea traficului în perioada …