Monday , December 5 2022

Ploi, tunete, fulgere si vant in minivacanta de 1 Mai

ploaie

Vremea se schimbă din nou. De 1 Mai avem parte de încă o revenire a ploilor, cu toată paleta de fenomene asociate: vânt şi descărcări electrice.
Luni vremea e destul de prietenoasa in prima parte a zilei in majoritatea regiunilor, cu soare si nori ce impart cerul. Dupa amiaza insa si luni noapte instabilitatea atmosferica isi spune cuvantul, cerul se innoreaza temporar in vest, in nord-vest dar si in sud si la munte, unde isi fac aparitia ploi locale. Vor fi mai ales averse slabe cantitativ, insotite de descarcari electrice. Vantul sufla mai turbulent in sudul Banatului si pe crestele muntilor, dar pentru scurt timp vor fi intensificari in timpul averselor si in alte zone. Meteorologii prognozeaza temperaturi maxime de la 15 grade pe litoral si 24 grade in Maramures si in nordul Crisanei.
Marti in sudul si in vestul tarii dar si in zonele de munte norii acopera treptat cerul si mai ales dupa amiaza si noaptea aduc averse insotite de fulgere, tunete si scurte rabufniri ale vantului. Izolat ploile sunt mai insemnate cantitativ si vor fi chiar conditii de grindina. In celelalte regiuni norii sunt mai putini iar iar ploile si desc electrice se manifesta doar pe arii restranse. Maximele termice se vor situa in general intre 15 grade in sudul litoralului si in zone Deltei Dunarii si 23 grade, cel mai probabil in vestul si in nord-vestul tarii.
Miercuri in regiunile din interiorul arcului carpatic, dar si in Oltenia si bineinteles la munte norii cu mare dezvoltare verticala revin si aduc averse, fulgere si tunete. In celelalte regiuni doar temporar se innoreaza iar. Ploile de scurta durata si fenomenele electrice sunt mai putine, cu precadere dupa amiaza si noaptea. Vantul doar izolat e mai alert in timpul ploilor iar maximele pleaca de la 16, 17 grade in zona litoralului si ajung la 24 grade in sudul Munteniei.
Ziua de 1 Mai cu vreme in general instabila, ceea ce inseamna innorari temporare si pe arii relativ extinse ploi, mai ales averse insotite de descarcari electrice si intensificazri de scurta durata ale vantului. Maximele vor fi in general intre 16 si 24 grade. Din pacate, desi ne dorim ca minivacanta de 1 Mai sa continue cu vreme insorita si calda in toata tara, de aceasta data vom avea parte, cel mai probabil, de multi nori si temporar ploi pe parcursul weekendului in majoritatea regiunilor, motiv pentru care temperaturile scad usor si sunt apropiate de cele normale pentru inceputul lunii mai.

Vezi si

VIDEO – „Cel mai tranzitat buștean din Piatra Craiului”. Aproape întreaga faună sălbatică a României, surprinsă de o cameră montată în pădure

O cameră de supraveghere montată într-un luminiș în munții Piatra Craiului, unde sunt mai mulți …