Thursday , January 20 2022

Plenul CSM cere Guvernului abrogarea Ordonanței pe legile Justiției

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis să transmită o solicitare Guvernului României în sensul abrogării OUG nr. 7/2019, cu excepția prevederilor care au fost adoptate ca urmare a sesizării CSM.

Decizia a fost luată cu 12 voturi „pentru”, trei voturi „împotrivă” și un vot nul, se precizează în comunicatul CSM.

Prin decizia luată astăzi, CSM cere Guvernului Dăncilă, practic, să păstreze doar dispozițiile referitoare la deblocarea concursurilor de promovare și admitere în magistratură și la Institutul Național al Magistraturii și să abroge toate celelelalte prevederi controversate.

Anterior, în cursul dimineții de luni, premierul Viorica Dăncilă a declarat că nu se va renunţa la OUG 7 care a schimbat legile justiţiei, deşi unele lucruri care au creat nemulţumire, dacă sunt bine argumentate, ar putea fi modificate.

„Ceea ce vreau să subliniez este că nu vom renunţa la ordonanţă (OUG 7/2019 – n.r). Am văzut ieşiri în spaţiul public care solicitau să să renunţăm la această ordonanţă în totalitate. Am spus întotdeauna că dăm dovadă de flexibilitate, dar asta nu înseamnă că trebuie să renunţăm şi la lucrurile bune din dorinţa onora de a face acest lucru. Mai vreau să spun un lucru legat de acest aspect: poate unele lucruri nemulţumesc, argumentate, ele pot fi schimbate şi cred că dialogul este foarte important”, a declarat, luni, premierul Viorica Dăncilă.

Aceasta a spus că înainte de adoptarea actului normativ consultarea s-a făcut de către ministrul Justiţiei cu cei din sistem, iar implicarea premierului vine doar după ce s-au exprimat numeroase nemulţumiri.

digi24.ro

Vezi si

Zece asociaţii protestează faţă de hărţuirea unui jurnalist din Brăila de către DIICOT

Zece asociaţii şi organizaţii neguvernamentale au solicitat, miercuri, intervenţia ministrului Justiţiei, a procurorului general, a …