Thursday , May 13 2021

Planul pentru salvarea Greciei, adoptat de Guvernul Tsipras. Masuri dure de austeritate

greci

Guvernul grec a aprobat, joi seara, pachetul de masuri care urmeaza sa fie prezentat creditorilor internationali.
Jurnalistii de la The Guradian citeaza surse oficiale care spun care masurile propuse de guvernul de la Atena ar urma sa fie votate vineri in Parlament.
Totusi, Alexis Tsipras are termen pana la miezul acestei nopti pentru a prezenta creditorilor internationali planul de salvare si pentru a preveni o iesire a elenilor din zona euro. Ironia este ca Alexis Tsipras ar putea fi premierul care isi pune semnatura pe cele mai dure masuri de austeritate impuse vreodata Greciei, remarca jurnalistii britanici. Observatorii internationali spun ca masurile sunt atat de dure, incat poporul elen va avea nevoie de ajutor umanitar.
De altfel, sute de oameni s-au adunat joi seara in fata Parlamentului elen si cer ca Grecia sa ramana in zona euro.
Noul ministru de la Finante, Euclid Tsakalotos, urmeaza sa fie ajutat de un delegat al Mecanismului de Stabilitate European (ESM) si de un oficial al Comisiei Europene, pentru a verifica daca propunerea este suficient de detaliata pentru a putea fi evaluata de creditori.
Planul ar urma sa fie studiat sambata de catre ministrii de finante din zona euro, iar duminica la Bruxelles va avea loc un summit extins al UE, la care vor participa si liderii tarilor UE care nu fac parte din zona euro.
Cancelarul german Angela Merkel si-a reiterat joi, la Sarajevo, opozitia fata de o “reducere” a datoriei grecesti, in conditiile in care Fondul Monetar International (FMI) a estimat din contra, miercuri, ca o restructurare a datoriei Atenei este “necesara”.
Oficialii de la Bruxelles au pregatit si un plan B, pentru a nu mai fi suprinsi de greci, ca pana acum.
“Comisia este pregatita pentru orice scenariu. Avem masuri detaliate in cazul unui Grexit”, a dezvaluit marti Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene.

Vezi si

Școlile doctorale de la Academia de Poliție au fost desființate

Executivul a adoptat, joi, proiectul de hotărâre privind reorganizarea Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” …