Friday , April 19 2024

Planul lui Erdogan in trei pasi pentru rezolvarea crizei refugiatilor. Ce vrea in schimb de la UE

erdogan

Pentru solutionarea crizei refugiatilor veniti din Siria este necesar ca pe teritoriul acestei tari, in apropierea granitei cu Turcia, sa fie creata o zona de securitate si de excludere aeriana, a declarat luni la Bruxelles presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, caruia Comisia Europeana ii va propune o agenda comuna privind migratia.
“Daca dorim sa rezolvam criza refugiatilor, trebuie sa facem trei lucruri: sa ne concentram pe antrenarea si echiparea fortelor rebelilor moderati care se opun regimului presedintelui Bashar al-Assad, sa declaram o zona de securitate protejata de terorism si sa stabilim o zona de excludere aeriana”, a indicat Erdogan la o conferinta de presa dupa o intrevedere cu presedintele Consiliului European, Donald Tusk, transmit agentiile AFP si EFE.
“Uniunea Europeana este pregatita sa discute orice subiect cu Turcia, asadar am vorbit si despre o posibila zona tampon in Siria”, a declarat Donald Tusk la randul sau.
Propunerea privind crearea unei astfel de zone in nordul Siriei nu este noua, ea fiind evocata si in trecut de oficialii turci, dar de fiecare fata a fost primita cu reticenta de Uniunea Europeana.
Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, care a avut si el o intrevedere cu Erdogan, a apreciat ca instituirea unei astfel de zone necesita o decizie a Consiliului de Securitate al ONU.
In prezent in Turcia se afla – potrivit declaratiei lui Erdogan, citat de agentia EFE – circa 2,5 milioane de refugiati, dintre care aproximativ 2,2 milioane sunt sirieni, insa numai cateva sute de mii sunt gazduiti in tabere controlate de guvernul de la Ankara.
Turcia, punct de plecare pentru refugiati
Prin urmare, teritoriul turc a devenit in ultima vreme punctul de plecare al unui aflux semnificativ de imigranti ilegali care doresc sa ajunga in statele vest-europene, de la inceputul acestui an peste 300.000 de refugiati plecand din Turcia catre insulele grecesti cu ajutorul ambarcatiunilor puse la dispozitie de traficanti.
Acest numar semnificativ a alimentat criticile ca guvernul turc, daca nu incurajeaza acest exod, cel putin il tolereaza.
Dar Erdogan a sustinut la conferinta de presa ca tara sa nu a trimis “niciodata” refugiati catre alte state, el subliniind insa ca pana in prezent Turcia a cheltuit circa 7,8 miliarde de dolari pentru acesti refugiati.
De altfel, ultima masura luata de Comisia Europeana pentru a determina Turcia sa coopereze mai mult in chestiunea refugiatilor a fost sporirea asistentei financiare, guvernul de la Ankara urmand sa primeasca fonduri europene in valoare de un miliard de euro, deja prevazute pentru Turcia ca tara candidata la UE, alte fonduri urmand sa fie furnizate prin intermediul agentiilor ONU.
Insa dosarul relatiilor dintre Turcia si UE este mult mai complex, nemultumiri fiind manifestate atat la Bruxelles, cat si la Ankara. Astfel, in timp ce UE critica politicile autoritare si antiliberale promovate de presedintele Erdogan, actiunile acestuia impotriva separatistilor kurzi si intentiile sale neclare in ceea ce priveste Siria, Turcia la randul ei este nemultumita ca negocierile de aderare la UE sunt blocate si nici macar dosarul liberalizarii regimului de vize nu avanseaza, o alta solicitare a guvernului de la Ankara fiind inscrierea de catre UE a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) in randul gruparilor teroriste.
Aceste trei ultime aspecte au fost evocate la Bruxelles si de Erdogan, care a solicitat solutionarea lor ca o contrapartida pentru efortul pe care Turcia il face in primirea refugiatilor. “Procesul de aderare ar trebui sa fie liber de bariere politice artificiale si ar trebui revitalizat”, a punctat presedintele turc, insistand ca intrarea in blocul comunitar este pentru tara sa o “optiune strategica”.
Prin urmare, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a confirmat, tot luni, ca ii va propune lui Erdogan o agenda migratorie comuna UE-Turcia, odata cu promisiunea ca va fi accelerat procesul de liberalizare a vizelor pentru cetatenii turci.
ziare.com

Vezi si

Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Vremea se încălzește

Agenția Națională de Meteorologie a publicat prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni, intervalul 22 aprilie …