Sunday , May 29 2022

Peste 80% din pensiile militare până în 3.000 de lei nu scad după revizuire, ci chiar cresc

Ministrul Apărării, Gabriel Oprea, a discutat joi cu toţi comandanţii de unităţi din Armată despre majorarea bugetului apărării, din 2012, la 2,38% din PIB şi despre pensiile militare, informează MApN, care menţioează că peste 80% din pensiile până la 3.000 lei aflate nu scad în urma revizuirii.
Ministrul Oprea s-a întâlnit joi cu toţi comandanţii de unităţi şi mari unităţi din Armata României, într-o şedinţă de lucru organizată la sediul MApN. La întâlnire au participat şeful Statului Major General, general-maior Ştefan Dănilă, precum şi şefi ai unor structuri centrale, informează Ministerul
Oprea a dorit să salute, prin intermediul comandanţilor, întregul personal militar şi civil care îşi desfăşoară activitatea în Statul Major General, în categoriile de forţe, în comandamentele, marile unităţi şi unităţile subordonate, şi a transmis, în numele echipei de conducere a ministerului, mulţumiri pentru modul “demn şi profesionist” în care aceştia şi-au făcut şi îşi fac datoria.
“Purtăm grija fiecăruia dintre dumneavoastră, pentru că fiecare om, indiferent de grad şi funcţie, este în sine o resursă valoroasă, pe care Armata şi Ţara contează”, a declarat ministrul, citat într-un comunicat remis MEDIAFAX.
Oprea a subliniat faptul că Armata României îşi îndeplineşte angajamentele asumate în plan internaţional şi desfăşoară misiunile de instruire pe teritoriul naţional, chiar în contextul în care, din cauza crizei economico-financiare internaţionale, bugetul armatei a fost, în anul 2010, unul de avarie.
“Am reuşit, cu inteligenţă, cu pricepere şi determinare – şi este meritul dumneavoastră şi al muncii în echipă promovată la toate eşaloanele ministerului – să ne administrăm eficient resursele şi să putem spune că avem şi multe rezultate cu care ne putem mândri”, a spus ministrul, potrivit comunicatului.
“În ceea ce priveşte resursele viitoare ale Armatei, ministrul le-a vorbit comandanţilor cu privire la demersurile întreprinse pentru ca bugetul Ministerului Apărării Naţionale să fie majorat, începând din anul 2012, la 2,38% din Produsul Intern Brut, potrivit angajamentului său, asumat la preluarea mandatului, ca la ieşirea din criza economică bugetul Apărării să se situeze la acest nivel. Ministrul Gabriel Oprea a reiterat faptul că prioritatea mandatului său la conducerea MApN o reprezintă personalul ministerului: «Mai ales în aceste condiţii dificile, de criză mondială, nu trebuie să uităm că oamenii au nevoie de respect, de o perspectivă clară în carieră şi de siguranţa locului de muncă»”, se arată în comunicat.
În cadrul întâlnirii au fost trecute în revistă iniţiativele întreprinse de minister pentru îmbunătăţirea cadrului legislativ în care îşi desfăşoară activitatea personalul MApN, cu accent pe modificările aduse Statutului soldaţilor şi gradaţilor voluntari, care pot fi menţinuţi acum în sistem până la vârsta de 45 de ani, beneficiind, de anul trecut, şi de un statut similar cu al subofiţerilor şi ofiţerilor sub comanda cărora acţionează în ţară şi în teatrele de operaţii, dar şi măsurile concrete luate pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale personalului, cum ar fi cele 9.500 de locuinţe care vor fi construite în regim ANL pentru tinerii militari, precizează ministerul.
“Ministrul Apărării s-a referit şi la procesul de revizuire a pensiilor militare, arătând că, prin măsurile ferme luate pentru toate insituţiile din sistemul de securitate naţională, s-a reuşit îndeplinirea obiectivului stabilit, acela ca nicio pensie de până la 3.000 de lei, rezultată în urma unei cariere militare complete, să nu scadă după revizuire. Prin metodologia aplicată în procesul de revizuire s-a realizat chiar mai mult, datele reale arătând că peste 80% din numărul total de pensii până la 3.000 de lei aflate în plată nu scad în urma revizuirii, ci chiar înregistrează creşteri”, se arată în comunicat.
Oprea a cerut creşterea gradului de disciplină a personalului militar
Ministrul Gabriel Oprea le-a cerut comandanţilor de unităţi şi mari unităţi să ia toate măsurile posibile astfel încât pentru creşterea gradului de disciplină al personalului. Oprea i-a asigurat pe ofiţerii şi generalii comandanţi că pot transmite subordonaţilor un mesaj de încredere pentru viitor: “Avem tot sprijinul preşedintelui României şi al premierului pentru ne putea îndeplini misiunile şi obiectivele de instruire prevăzute – atât la nivelul subunităţilor, unităţilor, marilor unităţi, categoriilor de forţe şi al comandamentelor, cât şi la nivel întrunit”, a spus Oprea.
MApN precizează că, declarându-se încrezător în determinarea şi în puterea de muncă a ofiţerilor şi generalilor aflaţi la comanda unităţilor şi marilor unităţi, ministrul Apărării i-a asigurat că le va fi în continuare “un camarad, un partener care îi va sprijini şi va pune umărul pentru ca Armata României să-şi îndeplinească misiunea deosebit de importantă încredinţată, prin Constituţie, de popor”.
“Ca ministru al Apărării Naţionale, am datoria de a reprezenta pe fiecare dintre dumneavoastră. Jurământul militar nu presupune doar atribuţii, obligaţii şi sacrificii din partea militarului. Este, în acelaşi timp, o datorie a statului faţă de oamenii din Armata României. Şi vreau să fie respectată această datorie, la fel cum militarii îşi respectă jurământul faţă de Ţară. Cât timp voi fi ministru, mă voi bate pentru a-mi respecta angajamentele”, a declarat în încheierea întâlnirii ministrul Gabriel Oprea.
Instanţa supremă a decis definitiv, în 7 ianuarie, suspendarea aplicării HG 735/2010 privind recalcularea pensiilor militare de stat, ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor din penitenciare, confirmând astfel o sentinţă a Curţii de Apel Cluj din septembrie 2010. Instanţa a apreciat, în motivarea decizie, că HG 735 discriminează beneficiarii pensiilor care nu au depus cereri de recalculare. ICCJ a precizat că HG 735/2010 – act administrativ unilateral cu caracter normativ – produce efecte “erga omnes”, ca şi sentinţa contestată cu recurs.
Suspendarea aplicării HG 735/2010 s-a dispus până la o hotărâre definitivă privind anularea actului normativ.
Legea 119/2010 ale cărei norme de aplicare erau incluse în HG 735/2010 a rămas însă valabilă, fiind necesară însă o nouă ordonanţă de urgenţă cu o nouă metodologie de recalculare a pensiilor militare.
Guvernul a aprobat, la finalul lunii ianuarie, OUG 1/2011 care reglementează metodologia de recalculare a pensiilor militare, care stabileşte că procesul de recalculare a pensiilor calculate pe baza salariului mediu brut pe economie, nu pe baza veniturilor individuale, va fi prelungit până la sfârşitul acestui an şi că instituţiile din sistemul de apărare vor fi cele obligate ca, până cel târziu la 31 octombrie 2011, să identifice şi transmită către casele de pensii adeverinţele privind veniturile obţinute de militari.
Decizia de a emite ordonanţa a fost luată după ce Curtea Constituţională a declarat ca neconstituţională hotărârea privind recalcularea tuturor pensiilor din apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

Vezi si

Atac cibernetic asupra site-ului Ministerului Apărării Naționale, versiunea în engleză

Sâmbătă, 28 mai, în jurul orei 04.30, asupra versiunii în limba engleză a paginii de …