Friday , September 30 2022

Peste 40 de persoane acuzate de fraude informatice, audiate la DIICOT

Peste 40 de persoane sunt audiate, marţi dimineaţă, de procurorii DIICOT într-un dosar în care se fac cercetări cu privire la fraude pe internet, prejudicul fiind de 11 milioane de euro, din care peste un milion de euro reprezintă beneficiul suspecţilor.
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Bucureşti au făcut, marţi dimineaţă, 42 de percheziţii domiciliare, din care 31 în judeţul Constanţa, patru în judeţul Neamţ, trei în judeţul Braşov şi câte una în judeţele Olt, Maramureş, Cluj şi Dolj, informează DIICOT.
În timpul acţiunii au fost ridicate calculatoare şi dispozitive de stocare a datelor informatice.
Procurorii au stabilit că, în perioada octombrie 2009 – februarie 2010, Cătălin Zlate şi Cristian Ciuvaţ au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat şi pe care l-au sprijinit peste 50 de persoane, specializat în săvârşirea de infracţiuni informatice prin atacuri asupra sistemelor informatice şi folosirea frauduloasa a datelor informatice in scopul obţinerii de sume substanţiale.
Cătălin Zlate a obţinut, prin intermediul unor aplicaţii informatice, datele unor conturi VoIP, pe care le-a folosit în interes personal pentru efectuarea de apeluri. Astfel, a putut apela numere cu suprataxă din străinătate, obţinând bonusuri, în funcţie de numărul de minute şi valoarea apelului pe minut (la un tarif pe minut de 1 euro, obţinea 0,10 euro). Ulterior, pentru a obţine sume de bani mai mari, prin eliminarea intermediarilor, acuzatul a constituit o societate care a încheiat contracte cu deţinători de numere cu suprataxă, obţinând astfel un procent mult mai mare din valoarea apelului.
Pentru obţinerea datelor conturilor VoIP, Cătălin Zlate a folosit o aplicaţie care caută pe internet servere care au alocate numere VoIP, iar după identificarea acestora, prin atacuri informatice, identifică numele de utilizator si parola de conectare la server.
Cu datele conturilor VoIP, folosind o aplicaţie destinată efectuării de apeluri telefonice de pe un calculator, denumita “Zoiper”, acuzatul efectua apeluri către numerele cu suprataxă. Folosind datele obţinute în mod fraudulos (adresa IP a serverului VoIP, numele de utilizator şi parola aferentă) acesta iniţia apelul, care trecea prin serverul VoIP, iar prin internet, ajungea la numărul de destinaţie.
În acest mod, în perioada octombrie 2009 – februarie 2010, învinuiţii au efectuat aproximativ 23.500 de apeluri, cu o durată totală de peste 315.000 minute, prejudiciind astfel societăţi din România, Africa de Sud, Marea Britanie, Italia, SUA.
Ulterior, membrii grupării au efectuat, în perioada februarie – 6.12.2010, prin intermediul companiei Shadow Communication Ltd., un număr total de 1.541.187 de apeluri frauduloase, respectiv 11.094.167 minute de convorbiri.
Valoarea totală a prejudiciului creat depăşeşte suma de 11.000.000 de euro. Din aceasta sumă, peste 1 milion de euro reprezintă beneficiul suspecţilor, potrivit probelor la dosar.
Procurorii fac cercetări în acest dosar pentru iniţiere, constituire, aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, spălare de bani, acces fără drept la un sistem informatic în scopul obţinerii de date informatice prin încălcarea măsurilor de securitate, deţinerea fără drept a unui program informatic şi cauzarea unui prejudiciu patrimonial prin introducerea de date informatice in scopul de a obţine un beneficiu material pentru sine sau pentru altul.
Astfel, 42 de persoane au fost duse pentru audieri la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Bucureşti.
Cercetările au fost efectuate împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul IGPR – DCCO, BCCO Bucureşti şi lucrători din cadrul Jandarmeriei Române. Suportul informativ şi tehnic al acţiunii a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii, potrivit DIICOT.

Vezi si

Alexandru Arșinel va fi înmormântat duminică, la Cimitirul Bellu din București

Sicriul cu trupul actorului Alexandru Arşinel a fost depus, vineri, în foaierul Teatrului de Revistă …