Alte stiri
O dronă rusească s-a prăbuşit și în Letonia. „Un incident similar s-a petrecut astăzi în România”
acum 5 hours
MAE protestează față de violarea spațiului național al României de o dronă de atac rusească
acum 8 hours
În prima jumătate a anului 2024, autoritățile române au confiscat peste 40 de milioane de țigarete de contrabandă, valoarea totală a acestora pe piața neagră fiind de peste 40 de milioane de lei. Piața neagră a țigaretelor a depășit pragul de 10%, cel mai ridicat nivel din ultimii 3 ani. În județul Suceava, în prima jumătate a acestui an, au fost capturate 2.581.360 de țigarete (reprezentând 6% din volumul total confiscat în țară), în valoare de 1.503.606 lei (4% din totalul național).
În prima jumătate a anului 2024, autoritățile române au capturat peste 40 de milioane de țigarete de contrabandă, dintre care peste 75% înregistrate în zona de sud a țării. Valoarea pe piața neagră a țigaretelor reținute în primele luni ale anului se ridică la peste 40 de milioane de lei, conform datelor centralizate www.stopcontrabanda.ro, singurul centralizator în timp real al capturilor de țigarete de contrabandă din România.
În același timp, piața neagră a țigaretelor a crescut la nivelul lunii mai până la 10,4% din totalul consumului, comparativ cu 9,8% la final de martie, potrivit celui mai recent studiu realizat de compania de cercetare Novel. Acesta este cel mai ridicat nivel al contrabandei din ianuarie 2020, ceea ce relevă dinamica intensă a acestui fenomen în specularea condițiilor de instabilitate geopolitică și, implicit, nevoia continuă de intensificare a eforturilor de combatere a contrabandei. Un nivel scăzut al traficului ilicit cu țigarete înseamnă implicit și venituri mai mari la bugetul de stat.
Bugetul de stat al României pierde circa 2 miliarde de lei anual din cauza contrabandei cu tutun, sub formă de accize și taxe care nu au fost încasate. .
„Pentru prima dată în ultimii 3 ani nivelul contrabandei cu țigări a depășit pragul de 10% din totalul pieței, iar acesta este un semnal serios de alarmă privind nevoia de intensificare a eforturilor de monitorizare a traficului ilicit la granițele țării. În acest context, salutăm anunțul Ministerului de Finanțe privind operaționalizarea sistemelor de scanare fixe și mobile în puncte de trecere a frontierei și asumarea ca până la sfârșitul anului în vămile din România să funcționeze deja 9 astfel de dispozitive. Creșterea nivelului consumului de produse de pe piața neagră se traduce atât în pierderi majore pentru bugetul statului, cât și într-un pericol real la adresa siguranței consumatorilor. De aceea, măsurile de combatere a fenomenului traficului ilicit la frontierele țării trebuie completate de un cadru fiscal stabil, corelat cu puterea de cumpărare a consumatorilor și capabil să asigure predictibilitatea fiscală necesară combaterii contrabandei, care afectează direct consumatorii români, bugetul de stat, dar și companiile plătitoare de taxe și angajații acestora”, declară Ileana Dumitru, Director Afaceri Externe al Ariei Europa de Sud Est, BAT, cel mai mare jucător de pe piața tutunului din România.
Conform Nanny State Index 2023, România aplică cele mai mari taxe pentru produsele din tutun raportat la veniturile populației și la puterea de cumpărare, iar la polul opus, cu cele mai mici niveluri ale taxării tutunului, se află țări precum Luxemburg, Austria sau Germania.
Cele mai mari capturi de țigarete de contrabandă, reprezentând 75% din totalul capturilor înregistrate până la nivelul lunii iulie, s-au înregistrat în zona de sud a țării, pe fondul prețurilor la țigări semnificativ mai mici în țările de la sudul granițelor României.
Cele mai mari capturi de țigări de contrabandă au fost reținute de autoritățile române în prima parte a anului în județele Teleorman (9,9 milioane de țigarete), Dolj (7,2 milioane de țigarete) și Giurgiu (5,3 milioane de țigarete). Și în județul Caraș Severin s-au înregistrat volume semnificative anul acesta, o captură consistentă în urma căreia au fost reținute peste 5 milioane de țigarete de contrabandă fiind înregistrată chiar la începutul lunii iulie.
Conform stopcondrabanda.ro, în județul Suceava, în prima jumătate a acestui an au fost capturate 2.581.360 țigarete (reprezentând 6% din volumul total confiscat în primul semestru în țară), în valoare de 1.503.606 lei (4% din totalul național), 19 vehicule (37%) implicate în contrabandă au fost confiscate și o persoană a fost reținută.
România are 2.000 de km de graniță cu țări non-UE, în care prețul tutunului poate fi de până la trei ori mai mic, iar fiecare container de țigări ilegale înseamnă 1 milion de euro profit pentru rețelele de contrabandă, relatează Mediafax.
Sistemul de supraveghere radar a identificat și urmărit, în noaptea de sâmbătă spre duminică, traseul …