Friday , May 24 2024

Peste 4.400 de morți, în urma seismului din Nepal. Bilantul cutremurului ar putea ajunge la 10.000 de morti

nepal

Numărul oamenilor care au murit în urma cutremurului devastator din Nepal a depăşit 4.400. Alţi 8.500 au fost răniţi în catastrofa care a distrus mii de locuinţe, laolaltă cu temple şi palate. Bilanţul victimelor este unul provizoriu, mulţi oameni fiind încă prinşi sub dărâmături. Opt milioane de oameni sunt afectaţi de cutremur. Un milion şi jumătate dintre aceştia au nevoie disperată de alimente, apă şi medicamente. Pagubele se ridică la cel puţin cinci miliarde de dolari.
 Bilantul cutremurului ar putea ajunge la 10.000 de morti, a declarat premierul Nepalului, Sushil Koirala, conform The Guardian.
În camioane, autobuze sau înghesuiţi în maşini, oamenii care au rude în alte oraşe se grăbesc să plece din Kathmandu, de teama unor noi seisme.
Sunt şi oameni care nu au unde să plece şi care de sâmbătă dorm sub cerul liber. Apa şi hrana sunt puţine, iar capitala Nepalului se confruntă şi cu o criză de combustibil.
Puternicul seism a distrus mii de clădiri, printre care se aflau temple şi monumente incluse în patrimoniul UNESCO. Echipe de intervenţie din mai multe ţări caută în continuare supravieţuitori sub dărâmături. Toţi cei care sunt salvaţi ajung la spitalele din oraş, care deja sunt supra-aglomerate. Fiecare colţişor este folosit pentru a trata victimele.
Momentul în care capitala nepaleză Kathmandu a fost lovită de cutremur a fost filmat de un cuplu din Turcia. În imagini se vede cum piaţa centrală Durbar este zguduită, pe fundal se aud ţipete şi zgomot de sticle sparte, iar la câteva zeci de metri se ridică un nor de praf, în urma prăbuşirii unei clădiri.
Oamenii trăiesc cu frica în sân că în orice moment o altă replică ar putea agrava dezastrul.
„Mă aflu aici deja de trei zile. Nimic nu e organizat. Noaptea trecută a plouat. Cu toţii am fost udaţi până la piele, inclusiv copiii. Am cerut ajutor autorităţilor, care ne tot spuneau că ajung în jumătate de oră, dar nu au mai ajuns”, spunea un bărbat.
Seismologii spun că oraşul Kathmandu, capitala Nepalului, s-a deplasat cu trei metri în urma seismului. Imaginile filmate din elicoptere arată amploarea dezastrului din toată ţara. Sate întregi au fost rase de pe faţa pământului şi nu se ştie nimic despre locuitorii lor.
digi24.ro

Vezi si

Ciolacu: De la 1 iulie, salariul minim crește la 3.700 lei brut

Salariul minim va creşte la 3.700 de lei brut, de la 1 iulie, iar facilitatea …