Saturday , March 2 2024

Peste 30.000 de oameni protestează la Palatul Parlamentului

Cei peste 30.000 de manifestanţi au ajuns la Palatul Parlamentului, unde vor protesta pe timpul dezbaterii şi votului moţiunii de cenzură. Sindicaliştii i-au avertizat pe parlamentari că dacă nu votează pentru căderea Guvernului, nu mai ies din Parlament.

Protestatarii urmăresc ce se întâmplă în Parlament de pe două monitoare amplasate în Piaţa Constituţiei.
14:00 – Traficul a fost reluat în Piaţa Unirii
Comisarul Daniel Piştea, de la Brigada de Poliţie Rutieră a Capitalei, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că la ora 14.00 se circula fluent între Piaţa Victoriei şi Piaţa Unirii, rămânând restricţii pe tronsonul Piaţa Unirii-Piaţa Constituţiei.
13:50 – Ponta a ajuns la Parlament
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a ajuns la Parlament, după marşul la care a participat alături de sindicalişti, el oprindu-se în Piaţa Constituţiei, la studiourile televiziunilor amplasate acolo.
13:25 – Petcu a făcut apel la toţi salariaţii să oprească lucrul, în semn de solidaritate cu manifestanţii
Liderul CNSLR-Frăţia, Marius Petcu, a făcut apel la toţi salariaţii să oprească lucrul, în semn de solidaritate cu manifestanţii din Capitală şi i-a atenţionat pe parlamentari să aibă grijă cum votează moţiunea de cenzură, pentru că protestatarii se vor întoarce acasă, dar nu îi vor ierta.
“Sunt milioane de oameni acasă, pe lângă zecile de mii din Piaţa Constituţiei, care aşteaptă de la voi, domnilor parlamentari, un rezultat pozitiv: jos Guvernul”, le-a transmis Petcu senatorilor şi deputaţilor, de la tribuna amenajată în Piaţa Constituţiei.
Vicepreşedintele “Cartel Alfa”, Liviu Apostoiu, a spus că sindicaliştii sunt uniţi şi nimic nu îi mai determină să dea înapoi.
“Parlamentarii trebuie să se teamă de noi, ei nu mai sunt ai noştri. Să le fie ruşine, să plece, să ne lase. Preşedintele nu ne mai reprezintă, nu mai este al nostru, să plece. Este mitingul sindicatelor, suntem toate confederaţiile, suntem uniţi şi nimic nu ne va mai da înapoi. Nu mai vrem dictatură”, le-a spus Apostoiu protestatarilor din Piaţa Constituţiei.
El a invitat-o pe Roberta Anastase să vină în Piaţa Constituţiei şi să numere câţi protestatari sunt.
13:15 – Circulaţia pe Bulevardul Magheru a fost reluată
Traficul rutier pe Bulevardul Magheru din Capitală, între Piaţa Romană şi Piaţa Universităţii, a fost reluată, în jurul orei 13.00, după ce coloana de manifestanţi a trecut de această zonă, primii sindicalişti ajungând deja la Palatul Parlamentului.
Comisarul Daniel Piştea, de la Brigada de Poliţie Rutieră a Capitalei, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că circulaţia pe tronsonul menţionat a fost reluat la ora 13.13, însă se păstrează restricţiile de trafic între Piaţa Universităţii şi Piaţa Unirii.
13:00 – Ponta, în Piaţa Constituţiei: “Azi scăpăm de Guvern, aşa să dea Dumnezeu”
Victor Ponta le-a spus sindicaliştilor, înainte să intre în Parlament, că astăzi vor scăpa de Guvernul Boc, întrebându-i dacă au încredere în PSD, iar protestarii le-au transmis parlamentarilor să aibă grijă cum votează la moţiunea de cenzură.
Victor Ponta s-a urcat pe scena amenajată în Piaţa Constituţiei şi s-a adresat sindicaliştilor : “Azi scăpăm de Guvern, aşa să dea Dumnezeu”.
“Aveţi încredere în noi?”, a întrebat liderul PSD, care apoi a coborât de pe scenă.
12:45 – Primele coloane de manifestanţi au ajuns în Piaţa Constituţiei
Primele coloane de manifestanţi au ajuns în Piaţa Constituţiei. Aici îi aşteptau alte câteva sute de sindicalişti care de la ora 8.00 protestează la porţile de intrare în sediul Parlamentului.
12:35 – Coloana de manifestanţi s-a oprit în Piaţa Universităţii
Sindicaliştii au ajuns în Piaţa Universităţii strigând “Păcat, păcat de sângele vârsat”.
Coloana s-a oprit în dreptul Monumentului Revoluţiei unde oamenii au păstrat un moment de reculegere, după care au reluat scandările.
12: 30 – Circulaţia în Piaţa Victoriei a fost reluată
Traficul rutier în Piaţa Victoriei a fost reluat după ce coloana de manifestanţi a pornit în marş spre Palatul Parlamentului, eliberând zona pieţei, anunţă Brigada de Poliţie Rutieră a Capitalei.
12: 10 – Bulevardul Unirii a fost închis
Bulverdul Unirii a fost închis de poliţiştii rutieri, în jurul prânzului, de la Piaţa Unirii până la Piaţa Constituţiei, pentru deplasarea coloanei de manifestanţi către Palatul Parlamentului, unde a început dezbaterea moţiunii de cenzură.
12:00 – Numărul protestatarilor a ajuns la 30.000
Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Marius Militaru, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că numărul protestatarilor este în creştere.
Până în jurul orei 11.00 nu au fost semnalate alte incidente în afară de cele trei persoane care au avut nevoie de asistenţă medicală, a precizat Militaru.
Acesta a spus că, în caz de necesitate 26 de echipaje SMURD sunt mobilizate pentru a acorda îngrijiri medicale.
11:20 – Coloana de manifestanţi s-a oprit din marş. Sindicaliştii nemulţumiţi că în faţă sunt lideri PSD
Coloana de manifestanţi s-a oprit din marş, la puţin timp de la plecarea din Piaţa Victoriei, deoarece sindicaliştii au fost nemulţumiţi că în faţă se aflau lideri ai PSD, iar acţiunea sindicală a fost blocată, timp de câteva minute, între Piaţa Victoriei şi Piaţa Română.
Sindicaliştii susţineau că acţiunea de protest este un miting al sindicatelor, nu al partidelor politice. Ei şi-au exprimat nemulţumirea că lideri ai PSD conduc coloana de manifestanţi.
Astfel, prima pancartă pe care scria cu roşu pe fond alb “Criza sunteti voi, România suntem noi” – şi care era ţinută de sindicalişti împreună cu lideri ai PSD – a fost schimbată cu alta pe care scrie cu albastru pe fond alb “Mitingul celor nemulţumiţi”.
Prima pancartă nu mai este afişată.
Noua pancartă este ţinută de primul rând al coloanei de manifestanţi, unde se află doar sindicalişti.
Un alt grup, de cinci – şase sindicalişti poartă o pancartă pe care scrie cu roşu pe fond alb “Jos Guvernul Băse – Nuţi”.
În faţa coloanei, dar la distanţă, se află grupul de lideri ai PSD – Victor Ponta, Marian Vanghelie, Dan Nica şi Rovana Plumb -, care nu ţine nicio pancartă.
11:00 – Protestarii din Piaţa Victoriei au plecat în marş spre Parlament. Ponta, Vanghelie, Nica îi însoţesc
Cei peste 20.000 de protestari din Piaţa Victoriei au plecat în marş spre Parlament unde vor aştepta rezultatul votului la moţiunea de cenzură, coloana de manifestanţi fiind însoţită de Victor Ponta care are o şapcă cu însemnele CNSLR-Frăţia, Marian Vanghelie, Rovana Plumb şi Dan Nica.
“Au organizat coloane de jandarmi în Parlament. Sunt nebuni. Aşa ceva nu s-a mai întâmplat niciunde în Europa”, a spus Ponta.
El le-a promis sindicaliştilor din Piaţa Victoriei că Guvernul va pica miercuri, la moţiunea de cenzură.
Primul rând al manifestanţilor, unde sunt şi Victor Ponta, Rovana Plumb, Marian Vanghelie, Liviu Dragnea şi Dan Nica, precum şi alţi lideri de partid, afişează o pancartă mare, pe care scrie cu roşu pe fond alb “Criza sunteti voi, România suntem noi”.
10:50 – Petcu: Nu plecăm de la Parlament până nu avem vestea cea mare – că Guvernul pleacă
Liderul CNSLR-Frăţia, Marius Petcu, a spus că protestatarii nu vor pleca de la Palatul Parlamentului până când nu vor avea vestea cea mare, că Guvernul Boc pleacă şi a făcut apel la sindicaliştii din Piaţa Victoriei să fie rezistenţi, puternici şi solidari.
“Dacă Guvernul nu pleacă, o să venim cu toţii să strigăm într-un glas: «Jos Guvernul!». Niciodată în ultimii 20 de ani nu am avut parte de un Guvern atât de obtuz, atât de surd la cererile noastre. A sosit ziua dreptăţii, ziua sfântă a libertăţii. E timpul ca acest Guvern să plece pentru că ne-a dat afară de la slujbă, ne-a tăiat salariile cu 40 la sută, vrea să scadă pensiile, să modifice Codul muncii, să intre în disoluţie mişcarea sindicală. Dacă ei ne-au întors spatele, noi le vom trage astăzi un picior în fund”, le-a spus Petcu protestatarilor.
Liderul CNSLR-Frăţia a mai spus că în Piaţa Victoriei sindicaliştii îşi fac doar încălzirea şi îi aşteaptă pe colegii blocaţi în trafic, dar nu aici vor da Guvernul jos, ci la Parlament, unde toţi membrii Executivului “merită o huiduială din tot sufletul zecilor de mii de oameni”.
Potrivit lui Petcu, toţi parlamentarii PDL pot repara o mare greşeală votând moţiunea şi dând jos Guvernul Boc.
“O să fie astăzi un maraton sindical, cea mai lungă zi din mişcarea sindicală. Avem dreptul să îi cerem Guvernului să plece pentru nedreptăţile pe care le-a făcut”, a mai spus Petcu.
10:30 – Numărul protestatarilor a ajuns la 20.000. Trei persoane au primit ajutor medical
Numărul protestatarilor din Piaţa Victoriei a ajuns la 20.000, iar trei persoane au avut nevoie de asistenţă medicală, una fiind transportată la Spitalul de Urgenţă “Floreasca” din Capitală, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Marius Miltiaru.
10:00 – Peste 10.000 de sindicalişti sunt în Piaţa Victoriei
Mitingul din Piaţa Victoriei a început la ora 10.00 cu intonarea imnului naţional, după ce vicepreşedintele “Cartel Alfa”, Liviu Apostoiu, a declarat deschisă în mod oficial acţiunea de protest.
Protestatarii au bannere pe care scrie “Du-te Băsescu, după Ceauşescu”, “Ne alungi din ţară, javră ordinară”, “ERATĂ: Ieşi afară, fiinţă extraordinară”, “Istoria românilor a început cu Traian şi se poate termina tot cu Traian”, fluieră, huiduie şi strigă “Jos Guvernul” şi “Ieşi afară, javră ordinară”.
De asemenea, protestatarii au bannere cu caricaturi, nivelul de trai fiind reprezentat de un bărbat căzut la pământ, iar pe un schelet scrie “Casa de Pensii”.
Forţele de ordine ale Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) au fost atenţionate, printr-un ordin semnat de ministrul Traian Igaş, că în timpul mitingului şi marşului de miercuri se instituie gradul I în măsurile de ordine şi siguranţă publică, fiind necesară vigilenţă sporită.
Şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, în care moţiunea de cenzură “Moţiunea României majoritare, moţiune populară”, iniţiată de opoziţie, urmează să fie dezbătută şi supusă votului, a început, marţi dimineaţă.

Vezi si

Moment istoric: Biserica Ortodoxă Română binecuvântează crearea unei structuri religioase în Ucraina

În cadrul ședinței de lucru desfășurate la Palatul Patriarhiei de la București, la data de …

One comment

  1. Protestele astea par sa aiba un miros politic si tocmai din auza cred ca manipularea media e in floare. Daca e sa ii intrebi pe astia ce demonstreaza pentru ce o fac fiecare o sa iti dea zeci de motive pe caren u o sa le gasesti la altul. Saracii sunt manipulati de liderii de sindicat ce au vandut toate valorile sindicatelor dupa 89. Coruptie.