Wednesday , November 30 2022

Pericolul nuclear ia amploare in Japonia, dupa un nou incendiu, marti dimineata. Nivelul radiaţiilor a crescut de opt ori

Dezastrul de la Fukishima ia amploare. Reactorul numărul patru a luat foc marţi dimineaţă, după ce o explozie a avut loc luni seara  la un alt reactor. Nivelul radiaţiilor în zonă a depăşit de până la 400 de ori limita admisă şi pune în pericol vieţile oamenilor.

Radiaţiile la uzina nucleară Fukushima Daiichi, avariată în urma cutremurului din 11 martie, au crescut până la un nivel “ce poate avea impact asupra sănătăţii oamenilor”, a anunţat marţi guvernul japonez, care a cerut populaţiei aflate pe o rază de 30 de km în jurul centralei să rămână în case.
“Vorbim acum de niveluri care pot avea impact asupra sănătăţii umane. Aş vrea ca toată lumea să reacţioneze cu calm la această informaţie. Acestea sunt valori înregistrate în apropierea zonei unde suspectăm să se produce scurgerea de substanţe radioactive”, a precizat secretarul cabinetului nipon, Yukio Edano.
Potrivit agenţiei Kyodo, lângă reactorul nr. 3 de la Fukushima I radiaţiile sunt de 400 de ori mai mari decât limita normală anuală.â
O uşoară creştere a radioactivităţii a fost depistată în capitala Japoniei, Tokyo, după ce s-au produs o serie de avarii la centrala nucleară Fukushima I, în urma cutremurului cu magnitudine 9 care a avut loc la 11 martie, informează agenţia Kyodo.
Guvernul a avertizat că ar putea urma scurgeri radioactive “ce pot avea impact asupra sănătăţii oamenilor”, dar autorităţile din Tokyo spun că nivelul radiaţiilor din capitală este încă prea scăzut pentru a pune în pericol populaţia din metropola cu 12 milioane de locuitori.
Sistemele de răcire ale reactoarelor uzinei nucleare au încetat să mai funcţioneze după cutremurul cu magnitudine 9 care s-a produs vinerea trecută.
Autorităţile încearcă să răcească barele de combustibil folosind o soluţie in extremis – apa de mare – în încercarea disperată de a evita topirea miezului reactorului, ceea ce ar fi un accident nuclear grav. (sursa: realitatea.net)

Vezi si

Liderul reţelei teroriste Stat Islamic a fost ucis 

Liderul reţelei Stat Islamic (ISIS/Daesh), Abu Hassan Al-Hashimi Al-Qurashi, care fusese instalat în martie, a …