Monday , September 26 2022

Pensionarii cu venit sub 740 lei nu plătesc contribuţia la sănătate nici în 2011, nici în 2012

Pensionarii cu venituri mai mici de 740 lei lunar nu vor plăti nici în 2011 contribuţia la asigurările sociale de sănătate, iar din 2012 sumele datorate pentru această categorie la FNUASS trebuie plătite de către stat, aşa cum prevede legea sănătăţii, care nu s-a aplicat însă din lipsa fondurilor.
“Ordinul preşedintelui CNAS nu poate contrazice un act administrativ. Mai concret, un ordin al preşedintelui CNAS nu poate contrazice o OUG sau HG a Executivului. În consecinţă, proiectul de Ordin din 30 decembrie 2010 privind calitatea de asigurat vine să prelungescă cu un an, adică din 2012, termenul de la care statul trebuie să plătească contribuţia la sănătate pentru categoriile exceptate şi pentru pensionarii cu venituri sub 740 de lei”, a explicat, duminică, pentru MEDIAFAX, preşedintele CNAS, Lucian Duţă.
El a spus că, potrivit Legii sănătăţii din 2006, contribuţia pentru persoanele exceptate de la plata FNUASS şi pentru pensionarii cu venituri mici trebuie plătite de către stat, dar, întrucât statul nu are bani să plătescă aceste sume, ordinul preşedintelui CNAS prorogă aceste plăţi pentru 2012.
“CNAS nu a pus niciodată problema ca pensionarii cu venituri sub 740 de lei să fie obligaţi la plata contribuţiei la FNUASS începând din 1 ianuarie 2012”, a mai spus Duţă.
În 2011, pensionarii cu venituri până la 740 de lei şi cei exceptaţi de la plata FNUASS nu plătesc contribuţiile.
Mai mult, el a explicat că pensionarii cu venit lunar de 741 lei vor plăti la FNUASS suma de 1 leu, pentru că prin plata contribuţiei la sănătate pensia lor nu trebuie să scadă sub 740 lei.
În situaţia în care venitul din pensii este de 784 lei, atunci contribuţia la sănătate va fi de 43 de lei, astfel ca venitul rămas să fie peste 740 lei, a exemplificat preşedintele CNAS, citând un articol din proiectul de ordin.

Vezi si

VIDEO, FOTO. Ciucă și Ciolacu, descălțați la o întâlnire oficială în Japonia

Premierul României, Nicolae Ciucă, și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, au participat astăzi, în Japonia, …