Thursday , March 28 2024

UPDATE: Coaliţia a decis comasarea alegerilor, reducerea numărului parlamentarilor cu Parlament bicameral

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat pentru MEDIAFAX că în şedinţa de luni a coaliţiei s-a convenit comasarea alegerilor pentru noiembrie 2012, reducerea numărului de parlamentari, însă cu menţinerea Parlamentului bicameral.
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că la discuţiile de luni s-a conturat o decizie, “un compromis”, atât din partea UDMR, cât şi a PDL.
“Noi am discutat luni în coaliţie câteva principii şi se conturează o decizie, un compromis atât din partea noastră, cât şi din partea PDL. Aceste principii cu care am fost de acord cu toţii înseamnă comasarea alegerilor anul viitor, undeva în noiembrie, rămânerea la sistemul bicameral, cu reducerea numărului de parlamentari. La Camera Deputaţilor numărul de parlamentari va fi de 300-301, iar la Senat rămâne varianta cu 88 de senatori, câte doi pentru fiecare judeţ şi câte unul pentru fiecare sector al Capitalei”, a afirmat Kelemen.
El a spus că nu s-a discutat despre modalitatea de promovare a acestor modificări.
Senatorul UDMR Verestoy Attila a declarat luni pentru MEDIAFAX că în şedinţa coaliţiei s-a stabilit de principiu reducerea la 388 a numărului de parlamentari – 300 deputaţi şi 88 senatori – şi că nu s-a discutat despre asumarea răspunderii pe pachetul de legi electorale.
“Coaliţia a căzut de acord asupra a trei principii, respectiv: 300 de deputaţi, 88de senatori şi un vot compensat pe liste de aproximativ o treime. Această treime va depinde de rezultatul înregistrat la referendum pe care îl vom avea abia în luna ianuarie. În cel mai scurt timp cu putinţă, coaliţia va elabora legile necesare pentru a fi promovate în Parlament”, a declarat Verestoy.
El a precizat că în şedinţa de luni a coaliţiei nu s-a discutat despre asumarea răspunderii Guvernului pe pachetul de legi electorale.
“Sunt convins că partidele din coaliţie au forţa necesară pentru a adopta pachetul de legi privind comasarea alegerilor şi reducerea numărului de parlamentari, prin procedurile parlamentare obişnuite”, a adăugat senatorul UDMR.
PDL vrea comasarea alegerilor,  parlament unicameral si reorganizare teritoriala
Bugetul a fost doar un pretext pentru PDL la întâlnirea de la Vila Lac. Principalul partid de guvernământ a avut mai mult o întâlnire politică, în care a decis să urgenteze modificarea Constituţiei.
PDL vrea alegeri comasate în noiembrie 2012 şi modificarea Constituţiei pentru a avea un Parlament unicameral, aşa cum s-a votat la referendumul cerut de Traian Băsescu în urmă cu câţiva ani.
De asemenea, PDL a cerut partenerilor politici să se pronunţe asupra reorganizării administrative teritoriale a României.
Preşedintele PDL, Emil Boc, a declarat, duminică seară, că PDL cere partenerilor de coaliţie să-şi exprime poziţiile pe subiectele privind Parlamentul unicameral, reducerea numărului de parlamentari, reorganizarea teritorială şi comasarea alegerilor.
“Cerem partenerilor de coaliţie să-şi precizeze foarte clar punctele de vedere legat de Parlamentul unicameral, reducerea numărului de parlamentari, reorganizarea teritorială şi asupra comasării alegerilor”, a spus Boc.
Potrivit surselor citate, Emil Boc le-a prezentat deputaţilor la acea întâlnire priorităţile legislative ale formaţiunii. Boc a spus că proiectul de buget şi comasarea alegerilor, în contextul modificării legii electorale, sunt prioritare.
Sursele menţionate au arătat că în privinţa legii electorale a rămas în discuţie cu partenerii de coaliţie câţi parlamentari vor fi aleşi în urma redistribuirii, pe liste.
Sursele citate au arătat că al doilea pachet menţionat de Boc include reorganizarea teritorială şi revizuirea Constituţiei, premierul neindicând termene de adoptare şi precizând că acestea trebuie abordate după ce vor fi finalizate bugetul, comasarea alegerilor şi legea electorală.
Proiectul de buget pregătit de Guvern prevede îngheţarea pensiilor pe întreaga perioadă a anului viitor, fără indicii de majorare a acestora şi a salariilor în al doilea semestru, pentru susţinerea plăţii pensiilor fiind din nou transferate de la bugetul de stat 13,8 miliarde lei.
Documentul, obţinut de MEDIAFAX, prevede că, în anul 2012, valoarea punctului de pensie este de 732,8 lei, nivelul la care a fost îngheţat încă din 2009, fără referiri la o eventuală majorare a acestuia în partea a doua a anului viitor.
Nici pentru contribuţiile de asigurări sociale nu sunt indicate scăderi pe parcursul anului viitor, acestea fiind menţinute la nivelul actual.
De asemenea, în proiectul bugetului de stat nu se face vreo referire la majorarea salariilor anul viitor.
Premierul Boc a declarat, vineri, că bugetul pe 2012 nu include majorări de salarii şi pensii deoarece Guvernul nu s-a “repezit” pe un scenariu optimist, iar dacă datele economice care vor fi analizate în aprilie-mai sunt pozitive va fi decisă indexarea acestora “cu un anumit procent” prin ordonanţă de urgenţă.
“Nu vom aborda bugetul din 2012 în termeni electorali. Nu ne repezim la majorări de salarii şi pensii”, a spus Boc.

Vezi si

Supermarketurile nu vor fi închise în week-end. Ciolacu: Rezultă clar că nu e oportun

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că supermarketurile nu vor …

2 comments

  1. Daca o mai tin tot asa o sa-i aleaga doar cei peste 80 de ani care nu pot pleca din tara.Vor fi sefi peste un popor de pensionari si cu probleme psihice.

  2. Alegeri la 2 ani , simultan prezidentiale, parlamentare, locale ca sa nu se mai fure asa mult