Tuesday , November 29 2022

Patru terorişti au fost capturaţi în urma unei acţiuni DEA, DIICOT şi Poliţia Română

Patru terorişti, între care şi liderul unei grupări islamiste, au fost capturaţi în urma unei acţiuni a DEA, DIICOT şi Poliţia Română, derulată în Bucureşti şi Maldive, au declarat, marţi, surse judiciare.
Un iranian şi doi turci care se ocupau cu vânzarea de armament, inclusiv de rachete sol-aer, au fost capturaţi după ce Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi Poliţia Română au organizat un flagrant delict într-o operaţiune de comercializare de droguri în valoare de trei milioane de euro, au precizat sursele citate.
Cei doi cetăţeni turci care au perfectat tranzacţia de armament în valoare de 15 milioane de dolari către liderul grupării islamiste, un cetăţean libanez, au încercat, în paralel, să vândă ipsos în loc de droguri unui agent sub acoperire.
În urma organizării flagrantului delict au fost ridicaţi atât cei doi turci şi iranianul, cât şi cetăţeanul libanez.
Anchetatorii de la combaterea crimei organizate şi a terorismului au acţionat în baza unei solicitări de comisie rogatorie a SUA, respectiv a DEA.
Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a informat, într-un comunicat de presă, că procurorii DIICOT – Structura Centrală, împreună cu ofiţeri americani din cadrul DEA (Drug Enforcement Administration), “au procedat la destructurarea unei importante grupări multinaţionale formate din cetăţeni libanezi, iranieni şi turci, specializată în procurarea şi comercializarea de armament de mare calibru către entităţi teroriste din Orientul Mijlociu”.
În 25 iulie, procurorii DIICOT şi ofiţeri americani au acţionat, simultan, în Bucureşti şi Insulele Maldive, pentru capturarea celor trei membri ai grupării. Astfel, în Bucureşti au fost identificaţi A.C., cetăţean turc, şi S.A., cetăţean iranian, iar autorităţile americane l-au reţinut pe N.B., cetăţean libanez, liderul grupului.
Aceştia au fost prezentaţi Parchetului de pe lânga Curtea de Apel Bucureşti în vederea punerii în executare a mandatelor de arestare preventivă emise de autorităţile americane.
Separat de solicitarea oficialilor americani, existând informaţii că membrii grupării intenţionează să comercializeze în România aproximativ 200 de kilograme de heroină, procurorii DIICOT au procedat la efectuarea unei operaţiuni în comuna Ciorogârla, judeţul Ilfov, “ocazie cu care a rezultat faptul că informaţiile deţinute iniţial nu s-au confirmat”.
La desfăşurarea acţiunilor au participat ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul DCCO – Serviciul Antidrog, suportul tehnic fiind asigurat de către SRI şi Direcţia de Operaţiuni Speciale.

Vezi si

Legea privind unificarea localităților în consorții administrative a fost adoptată

Senatul a adoptat luni în calitate de cameră decizională un proiect de lege inițiat în …