Saturday , January 28 2023

Patriarhia Română, după ce ÎPS Teodosie a zis că e păcat să mergi la o biserică catolică: ”Rugăciunea nu are granițe confesionale și nici de altă natură”

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, susține că rugăciunea nu are granițe confesionale și nici de altă natură. Reacția vine după ce ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, i-a răspuns unui ortodox că e păcat să meargă la o biserică catolică. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, susține că accesul la Dumnezeu nu poate fi blocat de „vechile ziduri” ale diferențelor teologice, relateaza Mediafax.

„Rugăciunea nu are granițe confesionale și nici de altă natură. Singurul ei țărm este Cerul, spre care ar trebui să privim toți cu aceeași încredere și recunoștință. Vechile <ziduri> ale diferențelor teologice nu ne pot bloca nicăieri în această lume accesul la Dumnezeu prin rugăciunea care ne înalță deasupra lor”, susține reprezentantul BOR.

 

Acesta spune că rugăciunea în alt spațiu decât acela al propriei confesiuni nu afectează identitatea credinței.

„A ne ruga strict contextual și în alt spațiu eclezial decât acela marcat vizual de simbolismul propriei confesiuni nu ne afectează automat identitatea credinței. Importantă este buna situare în propria tradiție religioasă pe care ar trebui să ne-o cunoaștem cu adevărat, situare care ne conferă discernământ, echilibru și civilitate inclusiv în relația cu alteritatea religioasă. Abia absența acestei bune situări în credință, care conduce la ratarea relației mântuitoare cu celălalt, este un păcat. Verticala credinței și a rugăciunii e singura care ne poate salva din zgomotoasa și sufocanta orizontalitate a diferendelor dintre noi. Alegerea ei ne onorează profund în orice context ne-am afla”, a mai spus Vasile Bănescu.

„Suntem surprinşi în mod neplăcut de o astfel de declaraţie”, a spus și Tarciziu Şerban, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti. Acesta a precizat că „poate” ar fi nevoie de o reacție a Patriarhiei.

„În relaţiile pe care noi le avem cu Biserica Ortodoxă există un climat totuşi suficient de calm, de liniştit, şi poate aşteptăm o reacţie din partea Patriarhei, poate o dezicere, vis-à-vis de această declaraţie a IPS Teodosie”, a declarat Tarciziu Şerban.

Reacțiile vin după ce ÎPS Teodosie a spus, în cadrul unei emisiuni realizate de radioul Arhiepiscopiei Tomisului, că este „mare păcat” să te rogi la o biserică catolică. Acesta a fost întrebat de un român stabilit în Anglia dacă este păcat să meargă la o biserică catolică, în contextul în care în zonă nu există nici o biserică ortodoxă. „E mare păcat să mergi la o biserică catolică. Duceţi-vă la o biserică greacă ortodoxă”, a fost răspunsul lui ÎPS Teodosie. (Mediafax)

secretarasite

Vezi si

CNSU decretează stare de alertă în județul Vrancea din cauza zăpezii

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decretat, sâmbătă, stare de alertă în județul Vrancea …

No comments

  1. Are perfectă dreptate I.P.S. Teidosie. După Vasile Bănescu poți să te duci să te rogi cu stiliștii (care s-au lepădat de Sf. Treime, de Sf. Apostoli și de succesiunea apostolică de la Mântuitorul IIsus Hristos și până în prezent) cu musulmanii, cu budiștii, cu penticostalii, cu baptiștii etc.

  2. O indicatie corecta pentru un ortodox.

  3. Cred ca a fost o indicatie buna pentru un ortodox.