Friday , April 19 2024

Pastilele de iodură de potasiu vor fi distribuite românilor până în 40 de ani începând de săptămâna viitoare

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, luni, că săptămâna viitoare va începe campania de distribuire a pastilelor de iodură de potasiu către populaţia eligibilă. „Săptămâna aceasta facem campania de informare şi, începând de săptămâna viitoare, distribuţia la toţi cei care sunt eligibili, în principiu populaţia până la vârsta de 40 de ani”, a spus Rafila.

Ministrul a explicat necesitatea distribuirii acestor pastile făcând referire la conflictul armat din Ucraina, dar şi la „memoria colectivă” privind incidentul nuclear de la Cernobîl.

„E o problemă legată de contextul actual. Dumneavoastră vedeţi că în vecinătatea imediată a graniţelor României se desfăşoară un conflict armat de mare amploare. În mod evident, există şi o memorie colectivă legată de un incident care s-a întâmplat în anul 1986 pe teritoriul Ucrainei şi este normal ca autorităţile de sănătate publică să reacţioneze rapid şi să găsescă o soluţie pentru orice incident ar apărea legat de zona aceasta nucleară. Fără să îngrijorăm în vreun fel lumea, nu avem de ce să facem acest lucru, trebuie însă să furnizăm populaţiei unul dintre elemente care reduc impactul unui posibil incident, nu probabil, repet, ci posibil. Unul dintre ele este această protecţie sau prevenţie care nu se administrează decât în orele care urmează unui astfel de incident, doar la recomandarea autorităţilor de sănătate publică şi lucrul ăsta, ca să poată să fie posibil, pastilele trebuie să fie în posesia populaţiei”, a precizat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătăţii declara, sâmbătă, că distribuţia pastilelor cu iodură de potasiu către populaţie ar putea dura două-trei săptămâni, menţionând însă că acest lucru nu se va face decât după o informare foarte clară a cetăţenilor.

“Trebuie să evaluăm (perioada de timp în care vor fi distribuite pastilele – n.r.), pentru că nu discutăm de 100.000 sau un milion de persoane care trebuie să primească aceste pastile, discutăm de câteva milioane de familii şi timpul alocat acestei distribuţii trebuie să fie corespunzător posibilităţii de a le distribui. Noi avem în România circa 10.000 de medici de familie, pe listele acestor medici de familie se găsesc 16 milioane de persoane şi în mod evident este necesar un interval de două-trei săptămâni, probabil, încât ei să poată să îşi cheme pe rând toţi pacienţii şi să poată să le distribuie aceste pastile”, a afirmat Rafila sâmbătă, în cadrul unei conferinţe de presă la Palatul Victoria.

El a spus că acest lucru se va face doar după o informare foarte clară a populaţiei. Ministrul Sănătăţii a mai menţionat că pastilele de iodură de potasiu vor fi furnizate în mod gratuit, pentru că este o problemă de sănătate publică.

Fabrica Antibiotice Iaşi a produs 30 de milioane de comprimate cu iodură de potasiu. Marea majoritate a acestora au fost distribuite deja către depozitele direcţiilor de sănătate publică din ţară. (Sursa: Agerpres)

Vezi si

Comisia Europeană a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele interne

Comisia Europeană a propus Consiliului să stabilească în acest an data la care să se …

One comment

  1. Buna ziua,
    Auto-medicatia este sport national incurajata direct de catre BIG FARMA prin interpusii din Ministerul Sanatatii si tolerata tacit sau iresponsabil de catre ai nostri decidenti fapt care creaza conditii perfecte ca potentialii beneficiari – de regula incultsi sau persoane cu un grad scazut de rezilienta – sau cu grave carente intelectuale de tip useful idiots- sa decida in mod subiectiv de cate pastile isi vor lua dumnealor din proprie initiativa sau la eventuale emisiuni propagandistice de la posturile de tip Antena 1 si 3 sau platiti sa semene panica in goana iresponsabila dupa audienta.
    Asa ca domnul ministru al sanatatii Rafila sa trimita si avertizari de intoxicari cu aceste pastile catre domnul Arafat – pentru a pregati personalul SMURD in fata potentialului risc de sanatate indus de automedicatia cu aceste pastile, iar aceste lectii sa fie predate si celor de la Serviciie de Urgenta.
    Cat despre posibilitatea ca Legea Medicamentului si cea a Farmaciilor sa fie dupa modelul Germaniei, Frantei, Cehiei, Slovaciiei sau Elvetiei probabil ca vor darama Parlamentul si pe actualul nostru Presedinte interpusii din Big Farma pentru a mentine haosul pe piata antibioticilor din Romania, dar cine stie poate ca aceasta criza statala ii va mai trezi la realitate pe cei anterior mentionati si vor intelege ca asigurarea accesului la sanatate pentru romani – conform drepturilor Constitutionale este in razboi cu auto-medicatia si toate consecintele catastrofale ce decurg pentru sanatate, economic, demografic, etc..
    Cu stima !!