Tuesday , March 28 2023

Partidele renunta la votul uninominal si adopta votul mixt

Comisia parlamentară pentru elaborarea legislației electorale a respins miercuri ca viitoarele alegeri să se desfășoare pe vot uninominal pur, însă a adoptat varianta sistemului mixt – o parte dintre parlamentari să fie aleși uninominal, o parte pe liste.
Preşedintele Comisiei electorale, Sulfina Barbu, a anunțat la finalul ședinței că s-a votat în unanimitate introducerea la alegerile parlamentare din toamnă a unui sistem de vot mixt.
“Grupurile parlamentare au adoptat, prin consens, un sistem de vot, o propunere de sistem de vot mixt, jumătate din colegii să fie votate uninominal majoritar și jumătate să fie votate pe o listă de compensare pe care vom vedea cu ce propunere vine AEP”, a declarat ea.
Barbu a precizat că au fost supuse votului patru variante de scrutin electoral. “Deci au fost supuse la vot sistemul actual, nu a întrunit numărul de voturi, a fost supus la vot un sistem uninominal majoritar pentru tot teritoriul României, nu a întrunit numărul de voturi, am supus la vot și un sistem de liste, nici acesta nu a întrunit numărul de voturi. Singurul sistem care a întrunit numărul de voturi pentru care a fost chiar consens, au fost 13 voturi, a fost un sistem mixt, este primul pas spre vot uninominal majoritar”, a precizat ea.
“AEP și MAI, până săptămâna viitoare, vor veni cu un proiect de lege scris și partidele parlamentare vor analiza până săptămâna viitoare dacă sunt de acord, intrăm pe fiecare acord în parte și avem șanse, dacă reușim să adoptăm prin consens, să adoptăm un proiect de lege până la sfârșitul lunii aprilie”, a mai declarat Barbu.
Anterior votului, atât liderii USL cât şi cei ai PDL au declarat că susţin sistemul de vot uninominal pur. Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, spunea, înaintea şedinţei Comisiei, că USL vrea uninominal pur, dar şi-a exprimat scepticismul că acesta va trece de Comisia pentru Codul electoral. La rândul său, preşedintele Comisiei de Cod electoral, Sulfina Barbu (PDL), a declarat, miercuri, că principiile pe care le susţine PDL se referă la reducerea numărului de parlamentari, votul uninominal şi menţinerea pragului electoral de 5%.
Președintele Traian Băsescu a cerut în repetate rânduri ca parlamentarii PDL să susțină și să impună în Parlament introducerea uninominalului pur.

Vezi si

Prețurile RCA vor fi plafonate pentru 6 luni la nivelul din 28 februarie 2023

Ministerul Finanțelor a publicat luni pe site-ul instituției proiectul de privind stabilirea tarifelor de primă …