Friday , April 19 2024

Parlamentul unicameral şi votul prin corespondenţă, RESPINSE de Comisia de revizuire a Constituţiei

parlament

Comisia de revizuire a Constituţiei a respins, joi, propunerea de introducere în Legea Fundamentală a noţiunilor de vot prin corespondenţă şi de Parlament unicameral.
Comisia de revizuire a Constituţiei a respins, joi, amendamentul formulat de PDL pentru introducerea noţiunii de Parlament unicameral în Legea fundamentală, majoritatea membrilor acestui for exprimându-se pentru menţinerea sistemului bicameral. Totodată, comisia a respins şi votul prin corespondenţă, a cărui introducere a fost propusă de deputatul PNL Alina Gorghiu, pe considerentul că această măsură poate fi luată şi pe actuala formulă constituţională.
“Parlamentul este alcătuit dintr-o singură Camera” – a întrunit un singur vot “pentru”, al deputatului PDL Valeria Schelean, două abţineri din partea membrilor PPDD şi 15 voturi “împotrivă”, ale PSD, PNL, UDMR şi minorităţilor naţionale.
Deputatul PDL Valeria Schelean a susţinut că este necesară adoptarea amendamentului pentru a se respecta referendumul din 2009, invocând din jurisprudenţa Curţii Constituţionale care a invocat respectarea consultării populare pentru unicameral.
Deputatul PSD Ioan Adam a afirmat că în proiectul USL din campania pentru parlamentare a fost inclusă tema revizuirii Constituţiei, cu formula menţinerii sistemului bicameral, în timp ce deputatul minorităţilor naţionale Varujan Pambuccian a apreciat că un parlament unicameral ar fi o invitaţie la autoritarism.
Senatorul PNL Petre Roman a afirmat că în 2009 “poporul s-a pronunţat greşit, s-a pronunţat în afara Constituţiei”, susţinând că referendumul a fost neconstituţional şi nu a avut parte de suficiente dezbateri, în timp ce preşedintele PNL, Crin Antonescu, a afirmat că argumentele de natură politică, juridică, istorică şi tradiţională în România pentru bicameralism sunt multe şi sunt cunoscute, el invocând inclusiv lucrarea lui Emil Boc pe această temă.
Amendamentul propus de Alina Gorghiu privind votul prin corespondenţă, care completa articolul 62, alineatul 1 din Constituţie, prin adăugarea frazei “Dreptul de a alege poate fi exprimat şi prin mijloace electronice sau mijloace de comunicare la distanţă, potrivit legii electorale”, a fost respins, înregistrându-se 5 voturi “pentru”, 12 voturi “împotrivă” şi o abţinere.
În prezent, în Constituţie se menţionează: “Camera Deputaţilor şi Senatul sunt alese prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat, potrivit legii electorale”.

Vezi si

Tablou furat dintr-o galerie de artă britanică, estimat la două milioane de euro, găsit în România după patru ani

Un tablou estimat la 2 milioane de euro, furat dintr-o galerie din Oxford, în 2020, …